Jakov Milatović / - KABINET PREDSJEDNIKA Crne Gore
11/12/2023 u 13:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Ombudsman je stub podrške građanima, koji je pružao glas kada su se suočavali sa nepravdom

Proširiti okvir nadležnosti Ombudsmana u cilju afirmisanja vrijednosti vladavine prava, poručio predsjednik države

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je svečanosti povodom 20 godina postojanja institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. On je čestitao dvije decenije rada Ombudsmanu i zaposlenima u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao i svima koji su tokom njenog trajanja davali doprinos i time stavljali ljudska prava i slobode u društveni fokus.

- Kada je 2003. godine zakonom ustanovljena Institucija Ombudsmana to je bio korak ka stvaranju otvorenijeg i pravednijeg društva, gdje se svaki pojedinac osjeća zaštićenim i ima povjerenje u sistem. U prethodne dvije decenije crnogorsko društvo svjedočilo je politički dinamičnom periodu, obnavljanju državne nezavisnosti, nizu velikih građanskih protesta, posljedicama pandemijske krize, i smjeni trodecenijske vlasti. Ovakva dešavanja nerijetko podrazumijevaju situacije u kojima postoji rizik od narušavanja ljudskih prava i sloboda, što institucije koje djeluju u domenu sprovođenja vladavine prava stavlja pred izazove - rekao je predsjednik Milatović.

Naveo je, da savremeni kontekst nije ništa manje izazovan, a da, galopirajuća ksenofobija i govor mržnje u digitalnom prostoru, globalne međudržavne tenzije i rastući broj ratnih konflikata, te posljedice istih koje se prelivaju na Evropu i naš region dodatno naglašavaju značaj nacionalnih institucija za ljudska prava.

- Uprkos navedenim izazovima, ova institucija je istrajala kao stub podrške građanima, pružajući im glas kada su se suočavali sa nepravdom ili zloupotrebom sistema. Uspješnost i kvalitet rada Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore potvrđuje visok stepen povjerenja građana, ali i ocjene kredibilnih međunarodnih institucija. Takav uspjeh vrijedan je priznanja i on odražava opipljive rezultate ove institucije, među kojima je produktivno i efikasno postupanje po pritužbama. Ovo je dragocjeno za postizanje napretka u podoblasti temeljnih ljudskih prava, odnosno u Poglavljima 23 i 24 u okviru procesa pridruživanja EU što je glavni spoljnopolitički prioritet Crne Gore - kazao je predsjednik Milatović.

Istakao je da, ukupni napori koje činimo kao društvo da ojačamo kredibilitet crnogorskih institucija i time dosegnemo viši stepen demokratskog razvoja, ojačani su Ombudsmanovom ulogom korektivnog faktora koji insistira na njihovoj transparentnosti i pravičnom postupanju.

- Ukoliko crnogorsko društvo zaista želi da afirmiše vrijednosti vladavine prava, vjerujem da je nužno dalje proširiti zakonom definisani okvir nadležnosti Ombudsmana u smjeru jačanja njegovog autoriteta i značaja. U tom smislu, svrishodno bi bilo nadograditi ovu instituciju primjenom Pariških principa, čime bi se proširila njena nezavisnost i efektivnost odlučivanja, a time postigao mjerljivi napredak u domenu zaštite ljudskih prava. Kroz rad Ombudsmana gradimo mostove između građana i vlasti, promovišemo pravičnost i brinemo da prava svih budu zaštićena bez obzira na poziciju, porijeklo ili status - saopštio je predsjednik Milatović.

image

Milatović i Bjeković

- KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE

On izrazio optimizam da će institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda istrajati u misiji jačanja pravne sigurnost građana, podsticanja državnih organa na nepristrasnost, te afirmisanju ličnih sloboda i time doprinjeti ravnomjernijoj distribuciji pravde što je, kako je dodao, temelj prosperiteta društva.

- Neka i u narednom periodu vaša posvećenost osnaživanju institucija i vladavine prava bude nepokolebljiva dok gradimo bolju budućnost za sve građanke i građane Crne Gore - zaključio je u obraćanju predsjednik Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:57