Dejan Milošević / - SD
19/02/2024 u 12:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milošević: Presuda suda u Nikšiću dokaz neprofesionalnog ponašanja policije tokom ustoličenja Joanikija

Brojni građani pretrpjeli su fizičke povrede, ali i duševni bol zbog policijske torture, zbog čega mora postojati odgovornost policije, saopštio je Milošević iz SD-a

Predsjednik Opštinskog odbora SD-a Cetinje, Dejan Milošević, kazao je da je očekivana presuda Osnovnog suda u Nikšiću, kojom je priznata prekomjerna upotreba sile od strane službenika Uprave policije na Cetinju, 5. septembra 2021. godine prilikom ustoličenja Mitropolita SPC Joanikija.

- Ovakva odluka suda je samo pravna potvrda o onome što govorimo više od dvije godine, odnosno da je na Cetinju 5. septembra od strane pripadnika UP demonstrirana prekomjerna upotreba sile. Tada, kao i danas, potpuno je jasno da nije postojalo opravdanje za takvu policijsku akciju, koja nije imala za cilj ništa do toga da obezbijedi nesmetano dostavljanje Joanikija Mićovića na Cetinje i zastraši građane koji su u miru iskazivali svoj protest ka sramotnom činu ustoličenja, kazao je Milošević.

Milošević poručuje da su u ovom slučaju, građani Crne Gore i Cetinja stavljeni u podređen položaj u odnosu na jednu vjersku zajednicu.

- Brojni građani pretrpjeli su fizičke povrede, ali i duševni bol zbog policijske torture, zbog čega mora postojati odgovornost policije. Zbog toga smo nakon dešavanja 5. septembra inicirali usvajanje skupštinske Odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, a u odnosu na događaje 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju, naveo je on.

Kako je dodao, iako je Skupština Crne Gore prije godinu i po, na bazi inicijative SD, donijela navedenu Odluku učinilo se sve da se ista ne realizuje i da ne dođe do otvaranja Parlamentarne istrage i formiranja Anketnog odbora.

- Sudovi se u više predmeta bave ovim događajem i izvjesno je da će dodjeljivati naknadu štete žrtvama policijske torture, ali ono što je od suštinskog značaja za građane jeste priznanje da se na Cetinju toga dana desio atak na Crnu Goru i njene građane, zaključio je Milošević.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:57