Milović u Hagu / - FOTO: VLADA CRNE GORE
14/02/2024 u 17:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milović u Hagu potpisao konvenciju o međunarodnoj saradnji u istrazi ratnih zločina i genocida

Ovo je posebno važan dan za Crnu Goru, jer se nalazi među 80 država koje su potpisale konvenciju i koje će sarađivati u vezi krivičnih djela koja ne zastarijevaju i kojima Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju, naveo je Milović

Ministar pravde Andrej Milović potpisao je danas u Hagu Ljubljansko – hašku konvenciju o međunarodnoj saradnji u istrazi i gonjenju krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih međunarodnih zločina.

Ljubljansko - hašku konvenciju, koja je usvojena 26. maja 2023. godine u Ljubljani, podržalo je 80 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

- Ovaj međunarodni dokument treba da olakša i ojača međudržavnu saradnju, uzimajući u obzir da je primarna odgovornost svih država da istraže i krivično gone takve zločine. Tamo gdje drugim ugovorima nedostaje efikasan pravni okvir, ova konvencija daje konkretnu osnovu za pružanje pravne pomoći, ekstradiciju i transfer osuđenih lica, kazao je Milović.

Konvencija, kako je saopšteno, nudi praktične mogućnosti za međunarodnu saradnju, koje uključuju zajedničke istražne timove, konfiskaciju i restituciju žrtvama.

- Time se daje dodatna mogućnost državama da ispune svoje međunarodne pravne obaveze u borbi protiv nekažnjivosti međunarodnih zločina, navode iz Ministarstva pravde.

Ministarstvo je poručilo da Crna Gora prihvatanjem ove konvencije potvrđuje svoju potpunu posvećenost vladavini prava, odnosno, opredijeljenost da svim svojim kapacitetima učestvuje u istrazi i gonjenju ovih teških krivičnih djela.

- Ovo je posebno važan dan za Crnu Goru, jer se nalazi među 80 država koje su potpisale konvenciju i koje će sarađivati u vezi krivičnih djela koja ne zastarijevaju i kojima Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju, naveo je Milović u video poruci.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:24