Šćekić / foto: SRDJAN BOLJEVIC
11/02/2023 u 12:25 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo zdravlja i FZO mijenjaju pravila za plaćanje participacije

Pacijenti koji su se u posljednje vrijeme obraćali našoj redakciji tvrde da su im u Domu zdravlja i КCCG naplaćivali participaciju, što ranije nije bio slučaj

Iz Ministarstva zdravlja "Danu" je saopšteno da će u narednom periodu mijenjati pravila za participacije, odnosno učešće osiguranika u troškovima liječenja.

Iz tog resora nam je potvrđeno da su održali sastanak sa predstavnicima Fonda za zdravstveno osiguranje i Кliničkog centra Crne Gore u Podgorici, na kome je odlučeno da se krene u izradu novog akta kojim će biti regulisane participacije.

– Mogu se očekivati određene izmjene u tom pogledu u narednom periodu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena – odgovorili se iz ministarstva na pitanja "Dana" da li je došlo do izmjena zakonskih i podzakonskih akata, odnosno da li planiraju izmjenu regulative.

Pacijenti koji su se u posljednje vrijeme obraćali našoj redakciji tvrde da su im u Domu zdravlja i КCCG naplaćivali participaciju, što ranije nije bio slučaj.

Кategorije izuzete od plaćanja participacije

Članom 17 ovog zakona od plaćanja participacije oslobođeni su djeca iz člana 10 ovog zakona, žene u toku trudnoće, porođaja i godinu dana nakon porođaja, osigurana lica starija od 65 godina života, davaoci organa, tkiva i ćelija u svrhu liječenja, dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od deset puta, korisnici socijalno-zaštitnih prava i članovi njihovih porodica, ako nijesu osigurani po drugom osnovu, korisnici najniže penzije u Crnoj Gori za prethodnu kalendarsku godinu, po podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike i članovi njihovih porodica, ako nijesu osigurani po drugom osnovu, borci, vojni invalidi, civilni invalidi rata, korisnici prava na novčanu naknadu materijalnog obezbjeđenja boraca, kao i članovi njihovih porodica, ako nijesu osigurani po drugom osnovu (iz člana 6 stav 1 tač. 4​​ i 10 i stav 2 ovog zakona 10), slijepa i gluvonijema lica i lica sa autizmom i osigurana lica za liječenje osnovnog oboljenja i stanja, i to: malignih bolesti,​​ hemofilije, šećerne bolesti, cistične fibroze, intelektualnog invaliditeta sa IQ 69 i manje,​​ psihoze, epilepsije, multipla skleroze, mišićne distrofije, cerebralne paralize, paraplegije i kvadriplegije, hronične bubrežne insuficijencije (dijaliza), sistemskih autoimunih bolesti, HIV i zaraznih bolesti, hepatitisa B i hepatitisa C, urođenih nedostataka gornjih ili donjih ekstremiteta i smetnji u razvoju, podsjetili su iz resora na čijem je čelu Dragoslav Šćekić.

Iz ministarstva na čijem je čelu Dragoslav Šćekić nijesu precizirali zbog čega će mijenjati ova pravila, niti koje kategorije osiguranika će biti obuhvaćene tim izmjenama.

Oni su podsjetili da je članom 15 Zakona o obaveznom osiguranju propisano da osigurano lice učestvuje u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite za pregled, liječenje i dijagnostiku na primarnom nivou zdravstvene zaštite, za izdavanje ljekova u apoteci, pregled, liječenje i dijagnostiku na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, bolničko liječenje, medicinska sredstva koja se ugrađuju u ljudski organizam, medicinsko-tehnička pomagala, promjenu pola koja je izvršena u skladu sa ovim zakonom, specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju, liječenje hiperbaričnom oksigenom terapijom, prevoz sanitetskim kolima koji nije hitan, troškove smještaja i ishrane pratioca djeteta od 15 do 18 godina života u bolnici ili u ustanovi za specijalizovanu medicinsku rehabilitaciju i liječenje u inostranstvu.

Iz Ministarstva zdravlja su pojasnili da je Fond zadužen da propiše bliže uslove za ostvarivanje prava iz stava 1 ovog člana, uz saglasnost tog resora.

Zdravstvene usluge iz stava 1 ovog člana i iznos participacije, kao i način plaćanja participacije, propisuje Vlada Crne Gore, na predlog ministarstva. Treba ukazati da se participacije naplaćuju već nekoliko decenija, te da navedeni institut nikada nije izbačen iz upotrebe.

Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore, na čijem je čelu doktor Vuk Кadić, pitanja smo poslali 9. februara, a iz njihove PR službe juče nam je saopšteno da su proslijeđena sektoru koji se bavi ovim pitanjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:09