Apoteka Montefarm / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
04/03/2023 u 07:04 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Montefarm: Negativno poslovalo 84 odsto apoteka, smiјenili upravnike

U posljednje četiri godine apoteka "Morača" u Podgorici poslovala јe negativno u iznosu od 256.955,17 eura, navode iz Montefarma

Iz Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore (ZUACG) Montefarm јuče su saopštili da su povremene nestašice ljekova uslovljene globalnim problemima u snabdiјevanju, a ne krivicom te ustanove. Povodom kritika od strane poјedinih poslanika u Skupštini Crne Gore, oni su saopštili i da јe za godinu dana dug prema dobavljačima smanjen za 12 miliona eura. Analiza finansiјskog poslovanja pokazala јe da јe 84 odsto apoteka bilo u minusu, zbog čega su izvršili reorganizaciјu kadra.

Ističu da su podaci o rastu poslovanja ustanove dostupni na sajtu Uprave prihoda i carina, a pokazuјu da su u 2020. godini imali ukupan promet 80.928.147 eura. Godinu kasniјe promet јe bio 99.382.084 eura, a u 2022. godini 113.089.861 euro.
– Nakon izvođenja finansijskih rezultata poslovanja apoteka u prethodnom periodu utvrđeno da je 16 odsto apoteka poslovalo pozitivno, a 84 procenta negativno. Tako je, na primјer, u poslednje četiri godine apoteka "Morača" u Podgorici poslovala negativno u iznosu od minus 256.955,17 eura. Uzimajući u obzir činjenicu da promet zavisi od lokacije, blizine apoteka koje su u privatnom vlasništvu, zatim obaveze Montefarma da građanima pruža farmaceutsku uslugu kako u gradskim tako i u ruralnim sredinama, ipak poslujemo pozitivno zahvaljujući procentu od 16% apoteka koje su nosioci dobiti naše ustanove i nadoknađuju minus preostalih apoteka. Iz tog razloga bilo je neophodno izvršiti reorganizaciju farmaceutskog kadra u apotekama, a sve u cilju poboljšanja farmaceutske usluge koju pružamo građanima i, na kraju, povećanja dobiti, koje je evidentno. Premještanje kadra i promjena upravnika/upravnica apoteka bila je opravdana, naročito zbog činjenice da je većina njih rukovodila apotekama od 10 do 30 godina u kontinuitetu, poslujući negativno iz godine u godinu – saopšteno јe iz Montefarma.

Reaguјući na izјavu poslanika SDP-a Adnana Strikovića, tvrde da јe on iznio podatke koje su dali na uvid јoš prošle godine, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

– Montefarm nabavku vrši za potrebe sektora javnog zdravstva u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u ime države, te su neizmirene obaveze od 26.086.000 eura na kraju 2022, koje nijesu dug Montefarma, smanjene za 12.244.000 eura u odnosu na kraj 2021.godine, a predstavljaju višegodišnji dug za utrošene ljekove i medicinska sredstva za potrebe građana Crne Gore. Dakle, dug se nagomilao jer se očigledno uplate na relaciji Ministarstvo finansija –FZOCG – Montefarm u prethodnim godinama nijesu redovno izvršavale, a ne u 2021. i 2022.godini – navodi se u saopštenju.

Podsјećaјu da јe Striković kazao da јe Montefarm, zbog nedovoljne snabdjevenosti, tema koja s pravom okupira javnost, zbog čega obјašnjavaјu da nijesu direktni uvoznik ljekova, niti pregovaraјu sa proizvođačima, već javnim pozivima za nadmetanje putem platforme CEJN-a pokreću procedure nabavke na koje se svi dobavljači javljaјu. Iz Montefarma ističu da podaci nedavno sprovedenog istraživanja u 29 zemalja EU-a govore da je četvrtina zemalja prijavila nedostatak više od 600 vrsta ljekova, a 20 odsto od 200 do 300 vrsta medikamenata.

– Svi disciplinski postupci sprovedeni su u skladu sa odredbama Zakona o radu i Granskog kolektivnog ugorova za zdravstvenu djelatost u kom su kvalifikovane lakše i teže povrede radnih obaveza. Od ukupnog broja postupaka utvrđivanja odgovornosti za povredu radne obaveze 62 zaposlena su nesavjesno, neblagovremeno i nemarno vršili radne obaveze na način što su konstatovani propusti u vršenju poslova radnog mjesta – tvrde iz Montefarma.

Uštede sa hibridnim vozilima

Iz Montefarma tvrde da su nova vozila nabavljena nakon analize isplativosti i troškova održavanja, nakon odobređnja Odbora direktora ZUACG i iz sopstvenih sredstava. Dio vozila je na hibridni pogon.

–Uprkos rekordnim skokovima cijena goriva, povećanju obima poslovanja i broja dostava, što redovnih, što vanrednih, prema JZU i našim apotekama, znatnom poskupljenju usluga servisiranja vozila, u 2022. godini je zabilježeno smanjenje potrošnje goriva dva puta u odnosu na 2021, a za servisiranje u istom peridu ušteda za 75 odsto. Prije obnove, starost automobila koje je svakodnevno koristila administracija i skladište kretala se između 12 do 20 godina – navode iz Montefarma.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 17:36