Jovana Mijović / - MUP
13/04/2024 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MUP intenzivirao aktivnosti na uspostavljanju sistema za automatsku razmjenu podataka

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) intenziviralo je aktivnosti na uspostavljanju sistema za automatsku razmjenu podataka koji će omogućiti organima za spovođenje zakona, još efikasnije djelovanje u borbi protiv svih oblika kriminala.

Iz MUP-a su objasnili da je riječ o sistemu definisanom Sporazumom za unapređenje saradnje u suzbijanja kriminala.

Navodi se da su Sporazum, 2021. godine potpisali MUP (Uprava policije), ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, finansija i socijalnog staranja (Uprava prihoda i carina i Uprava za katastar i državnu imovinu), Vrhovni sud, Vrhovno državno tužilaštvo, Sudski savjet, Centralna banka i Sektor za finansijsko- obavještajne poslove Uprave policije.

Državna sekretarka MUP-a Jovana Mijović, koja je na čelu pregovaračkog poglavlja 24 istakla je da primjena Sporazuma predstavlja snažan korak naprijed u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala.

- A automatska razmjena podataka, informacija, kao i direktni pristup podacima omogućiće svim organima za spovođenje zakona još efikasnije djelovanje na polju borbe protiv svih oblika kriminala - rekla je Mijović.

Iz MUP-a su kazali da je Sporazumom predviđen razvoj web servisa i uspostavljanje komunikacione infrastrukture između potpisnika.

Ističe se da je u cilju što veće nezavisnosti sistema MUP izvršio optičko povezanje institucija (osim UIKS-a) i postavio uređaje za ostvarivanje sigurne komunikacije (VPN).

MUP je, kako navode, pokrenuo i proceduru izrade nove aplikacije za pretrage koja će službenicima Uprave policije u jednoj aplikaciji prikazati objedinjene podatke svih institucija.

- Sa radom je počela i međuresorska radna grupa za unapređenje automatske razmjene podataka, koja u roku od 3 mjeseca treba da sagleda sistem i predloži njegovo unapređenje - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:24