Opali, ilustracija / - profimedia
15/03/2024 u 09:04 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na sudu traže da im se vrati 28 kilograma dragulja vriјednih dviјe miliјarde

Prodaja 28 kilograma poludragog kamenja opala koji su oduzeti 2012. godine od Roberta Fanjeka i Antonija Vernona Strelenskog obustavljena je početkom 2022. jer je pred Osnovnim sudom u Kotoru usvojena privremena mjera zabrana raspolaganja kolekcijom poludragog kamenja, a prvo, pripremno ročište u tom predmetu održaće se danas.

Kako je "Danu" saopšteno iz Osnovnog suda u Kotoru, tužbu koјom se od države traži povraćaј dragog kamenja i nadoknadu štete podniјeli su Fanjek i Strelinski, a predmet je dodiјeljen sudiјi Anji Milić Krkeljić.

Vlada Crne Gore je u junu 2021. usvojila informaciju o postupku prodaje 28 kilograma poludragog kamena opala koji su oduzeti 2012. godine u Bečićima jer su, navodno, nelegalno unijeti u Crnu Goru. Procijenjena osigurana vrijednost opala, prema tvrdnjama ranijih vlasnika, iznosi oko dvije milijarde eura. Kroz raniјi sudski postupak, za koji prethodni vlasnici tvrde da je bio insceniran i pristrasan, utvrđeno je da su opali unijeti u Crnu Goru mimo carinskih propisa, pa su dragocjenosti oduzete i proglašene vlasništvom države.

U ranijoj informaciji Vlade konstatovano je da je izvršen pregled poludragog kamenja koje se nalazilo u jednoj velikoj torbi, ruksaku i dva koferčića. Mjerenjem je utvrđeno da komadi opala imaju ukupnu težinu od 28 kilograma i 172 grama, a najveći kamen bio je težak 4,4 kilograma. Među ovom količinom nalazi se i 14 poluobrađenih figurica u obliku životinja, ukupne težine nešto veće od jednog kilograma.

– Prodaja predmetnih stvari stopirana je rješenjem Osnovnog suda u Kotoru od 18. februara 2022. godine. Dakle, donijeta je privremena mjera, koja je na snazi do pravosnažnosti parnice. U predmetu još nisu rađena vještačenja, a na pripremnom ročištu će se utvrditi vrijednost predmeta spora. Ne može se pružiti odgovor kada će presuda biti donijeta jer to zavisi od dokaznog postupka, ali po donošenju iste ćemo pružiti obavještenje. Tužioci tužbom traže da se izvrši povraćaj oduzetih opala, naknadu štete zbog oštećenja stvari, naknadu štete zbog nestalih pet kilograma opala i naknadu štete tj. izmakle koristi od 14. marta 2012 godine – navode iz Osnovnog suda.

Predložena obrada dragulja

Procjenitelj je, kako su raniјe saopštili iz Uprave za imovinu, dostavio izvještaj o pregledanju, razvrstavanju, identifikaciji i mjerenju opala, kao i procjenu za dva obrađena opala u obliku figura životinja.

– U dostavljenom izvještaju je predloženo da se izvrši obrada – brušenje reprezentativnih uzoraka, nakon čega bi se utvrdili kvalitet i vrijednost opala, što bi u konačnom omogućilo sagledavanje cjelokupne situacije, odnosno utvrđivanja okvirne vrijednosti za cjelokupnu količinu oduzetih opala, kao i predlaganje najboljeg načina daljeg postupanja sa predmetnim opalima. Kako nije postojala mogućnost da se obrada – brušenje reprezentativnih uzoraka izvrši u Crnoj Gori, pokušali smo organizovati iznošenje uzoraka iz zemlje i njihovu obradu. U međuvremenu smo od Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore obaviješteni da je pred Osnovnim sudom u Kotoru usvojena privremena mjera – zabrana protivniku predlagača raspolaganja kolekcijom poludragog kamenja opala – saopštili su iz Uprave.

Iz Uprave za državnu imovinu i katastar, preko Ministarstva finansija, "Danu" je raniјe saopšteno da je postojao plan da se opali iznesu iz države radi dalje obrade, ali je to onemogućeno pokretanjem postupka pred sudom u Kotoru.

– Uprava za katastar i državnu imovinu angažovala je gemologa sa Kanadskog gemološkog instituta da izvrši identifikaciju, mjerenje i razvrstavanje predmetnih opala i predloži dalji način njihovog čuvanja i valorizacije. U periodu od 29. juna do 1. jula 2021. godine, u prostorijama trezora Centralne banke izvršeno je pregledanje, mjerenje i razvrstavanje cjelokupne ostave poludragog kamenja opala – kazali su nam iz Uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:54