Naida Nišić i Andreina Marsela / Ministarstvo
29/01/2024 u 15:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišić - Marsela: Prioriteti digitalizacija Zavoda i deinstitucionalizacija

Ministarstvo rada i socijalnog staranja preduzima konkretne korake u reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, pa je kroz izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju povećalo minimalnu penziju na iznos od 450 eura, navela je Nišić

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, prema riječima resorne ministarke Naide Nišić preduzima konkretne korake u reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, a budući prioriteti su digitalizacija Zavoda za zapošljavanje, izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti i deinstitucionalizacija.

Nišić se sastala sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom koju je upoznala sa ostvarenim rezultatima i planovima Ministarstva sa posebnim osvrtom na tržište rada, sistem penzijskog i invalidskog osiguranja i razvoj usluga u oblasti socijalne i dječje zaštite.

- Ministarstvo rada i socijalnog staranja preduzima konkretne korake u reformi sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, pa je kroz izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju povećalo minimalnu penziju na iznos od 450 eura, na šta smo ponosni, jer je poizvod socijalnog dijaloga - navela je Nišić.

Govoreći o budućim prioritetima, Nišić je naglasila digitalizaciju Zavoda za zapošljavanje, izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, deinstitucionalizaciju, ali i naglasila značaj sprovođenja nekoliko reformi istovremeno, ukoliko želimo Crnu Goru kao državu socijalne pravde.

- Prioritet Ministarstva je nastavak nekoliko reformi iz oblasti za koje je nadležno i transparentnost u radu, jer se naše aktivnosti tiču svih građana, a posebno ranjivih kategorija stanovništva - kazala je Nišić i zahvalila se na podršci koju Italija pruža Ministarstvu.

Marsela je čestitala Nišić na imenovanju i poželjela sreću u budućem radu, te istakla važnost nastavka dobrih i prijateljskih odnosa dvije države.

- Uz kontinuirano dobar dijalog između dvije države, nastavićemo da pružamo podršku Crnoj Gori, uključujući i one oblasti za koje je nadležno ovo Ministarstvo - rekla je Marsela i zahvalila Nišić na svim informacijama od značaja za nastavak započetih aktivnosti i projekata.

Marsela je navela posebno interesovanje za planove Ministarstva, s akcentom na stanje na tržištu rada, ističući potrebu za većom liberalizacijom tržišta rada i zapošljavanja u kontekstu oslobađanja od administrativnih procedura, a i zarad privlačenja stranih investitora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:10