/ -FOTO: ILUSTRACIJA
19/08/2022 u 09:14 h
M. Sekulović, D. Stojanović, M.Novović, V. RaičevićM. Sekulović, D. Stojanović, M.Novović, V. Raičević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova školska godina još jedan udar na kućni budžet

Uprkos tome što su za osnovce besplatni udžbenici, za brojne roditelje septembar je najstresniji mjesec

Početak školske godine za mnoge porodice u Crnoj Gori je svojevrstan problem, jer za školu treba spremiti dvoje, troje ili više djece, a male zarade roditeljima često ne dozvoljavaju da to učine na način kako bi željeli.

Za razliku od ranijih godina ove je malo lakše, jer je država osnovcima obezbijedila besplatne udžbenike, međutim, treba kupiti knjige za srednjoškolce, pribor, odjeću i obuću, tako da se na jednog đaka lako potroši i plata, obzirom na skok cijena.

Predsjednica Udruženja Roditelji Кristina Mihailović kaže za "Dan" da i ove godine organizuju humanitarnu akciju "Podijelimo, jer zajedno možemo više" koja traje do 1. septembra, a ove godine očekuju veće interesovanje za pomoć upravo zbog rasta cijena.

image

Mihailović

Foto: Udruženje Roditelji

– Spremiti dijete za školu je uvijek trošak. Ipak, ono što je primjetno jeste da su mnogi roditelji odahnuli jer imaju besplatne udžbenike za osnovce. Što se tiče srednjoškolaca tu je problem što i ne postoje setovi udžbenika za sve škole i razrede, već se to kombinuje, najčešće se kopiraju knjige, pa je trošak podnošljiv. Ipak, nisu knjige sve, tu je niz stvari od pribora, odjeće, obuće, troškova za prevoz i sve ostalo. Početak školske godine je uvijek stresan, jer je to period kada treba spremiti se za zimu i za školu. Tu je i rast cijena svega, tako da nije lako, ali eto barem udžbenike imamo – navodi Mihailović.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva kažu da su preuzeli sve kako bi udžbenici na vrijeme bili odštampani za novu školsku godinu. Podsjećaju da je distribucija udžbenika prema školama za predstojeću školsku godinu počela 8. avgusta i trajaće do kraja mjeseca.

Baranka Vebija Abazović ima sina koji ove godine kreće u sedmi razred i kaže da još nisu počeli sa spremanjem za školu.

– Roditelji imaju olakšice jer osnovci udžbenike dobijaju besplatno, ali djecu treba obući, kupiti im torbe, sveske i ostali pribor. Nismo se još raspitivali oko cijena i obilazili knjižare da se uvjerimo koliko košta ostali pribor koji treba da kupimo. Tek se spremamo da odemo u takvu kupovinu – kaže on.

Milena Radović kaže da je krenula u nabavku školskog pribora za unuke, buduće učenike trećeg i sedmog razreda osnovne škole.

– Кad se pogledaju cijene obične olovke ili gumice, ili neke prosječne sveske, reklo bi se da cijene za školski pribor nisu velike. Ali, ne radi se samo o početku godine, koliko takvog pribora treba kupovati tokom cijele školske godine. Sve to što je potrošno, a i vrlo lako se gubi, naročito u prvim razredima, kada se na kraju svedu računi, ne košta baš tako malo. Svako malo nešto od pribora fali ili je potrebno nešto novo – kaže ona.

Socijalno ugroženima je najteže

U Dobrovoljnom društvu "Merhamet" u Rožajama sumnjaju da će brojne socijalno ugrožene porodice moći da obezbijede školski pribor i udžbenike za svoje srednjoškolce i osnovce, s obzirom da žive u veoma teškoj situaciji.

– Brojne porodice iz naše opštine žive u teškim prilikama. Ukoliko ne budu imale pomoć od države teško će uspjeti da izađu na kraj sa nametima koji im padaju na teret, naročito u ovoj skupoći – rekao je Sead Кurtagić, predsjednik pomenute organizacije, a slično mišljenje imaju i u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, odakle naglašavaju da je opština prošle godine obezbijedila školski pribor za osnovce ali da za sada još nema najava da će postupiti slično.

– Planiramo da pokrenemo akciju za prikupljanje sredstava za nabavku, doduše polovnog pribora, jer nemamo mogućnosti da obezbijedimo novu školsku opremu. Ima dosta višečlanih porodica koje su u teškom stanju pa im ova stavka predstavlja ogromno, ogromno opterećenje – rekao je Džemil Ademagić, sekretar OO CК.

Prema riječima Bjelopoljca Predraga Кarišika nije lako u ovoj, više nego teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se svi nalazimo, uraditi sve što roditelj mora da uradi kad je polazak djece u školu u pitanju.

image
-PREDRAG KARIšIK

– Imamo ja i supruga koja ne radi dvoje djece, koji idu u osnovnu školu i nije baš lako sve ispratiti, od obaveza koje se moraju ispuniti kad je u pitanju početak školske godine. Istina, malo smo relaksirani jer se udžbenici dobijaju besplatno, ali sve ostalo kad se sabere kad je u pitanju moje dvoje djece blizu 500 eura treba za polazak u školu – kaže on.

Njagov sugrađanin Ahmedin Gojak ističe da je uvijek polazak u školu i početak školske godine bio izazov za sve roditelje, s obzirom na to da treba odvojiti dosta sredstava kad su ove potrebe u pitanju.

image

Gojak

-FOTO: M.NOVOVIć

– Imam četvoro djece, od kojih jedno studira, a jedno ide u osnovnu školu. Dvoje ima svoje porodice. I nije baš nimalo lako. Odem povremeno u Njamačku i radim i zaradim, da bih imao i za ove potrebe. Morala bi država, pored udžbenika koje istina, daju, da se postara da roditelji dobiju i neke druge beneficije – kaže on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:10