Боровинић Бојовић / Фото: Саша Матић
10/09/2021 u 07:41 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нове мјере: Нема увођења полицијског часа, на свадбама до 100 људи

Не би долазило до кориговања мјера да су се оне истински поштовале, поручила је министарка

У Црној Гори неће бити уведен полицијски час, нити ће бити уведен локдаун, саопштила је данас министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић.

Она је такође казала да нове мјере прописују да свадбама може присуствовати само до 100 људи.

- Извођење музике уживо је забрањено у унутрашњости објекта. Не би долазило до кориговања мјера да су се оне истински поштовале- додала је министарка. 

Мјере ће важити од сјутра до 24. септембра.

На свадбама гости морају испуњавати један од услова из дигиталне ковид потврде.

- Број присутних оваквим догађајима на терасама и баштама угоститељских објеката није ограничен, али сви гости и запослени морају да испуњавају један од прописаних услова- истакла је министарка.

Улазак у дискотеке и ноћне клубове биће омогућен само онима који испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне КОВИД потврде, а број присутних гостију се ограничава на 100. 

image
Фото: Саша Матић

Улазак у тржне центре могућ је такође само уз један од прописаних услова уз поменуте КОВИД потврде.

Број присутних на терасама и у баштама угоститељских објеката није ограничен, али сви гости као и запослени морају да испуњавају један од прописаних услова.

- Сви организатори свих наведених догађаја су обавезни да одреде лице које ће вршити контролу и бити одговорно за поштовање ових мјера- истакла је министарка. 

У оквиру националне дигиталне ковид потврде више се неће приватати статус djелимичне вакцинације, а улазак у Црну Гору, за пунољетне црногорске држављане и странце са пријављеним боравком, од 14. септембра могућ је само уколико је испуњен један од услова из Националне дигиталне ковид потврде.

Национална дигитална ковид потврда биће валидна само уколико лице испуњава један од прописаних услова:

- Да је прошло 14 дана од друге дозе за вакцине које се дају у двије дозе, односно да је прошло 14 дана од имунизације вакцином која се даје у једној дози;

- Да особа посједује негативан ПЦР тест на Kовид-19 који није старији од 72 сата или позитиван ПЦР тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана;

- Да особа посједује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати

Боровинић Бојовић је осудила, како је навела, покушаје жигосања којима су били изложени поједини професори који поштују епидемиолошке мјере.

- Kада сам ђацима честитала полазак у школу, обећала сам да чинимо све да оне остану отворене што дуже. То је јуче учинио и УНИЦЕФ који је позвао комплетно друштво да осигура поштовање епидемиолошких мјера.  Хвала свим грађанима који су се имунизовали јер, између осталих, захваљујући и њима Црна Гора данас није ушла у ригорозније мјере. Зато све који то до сада нијесу учинили, још једном позивам да не игноришу ову опаку болест и да се вакцинишу и тако сведу на минимум могућност од хоспитализације услијед инфекције корона вирусом. Такође, апелујем на све, без изузетка, да, када није могуће да се одржи одстојање - носи маска, посебно у затвореном простору. Уз имунизацију, то је прави пут ка очувању личног и јавног здравља- поручила је она. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:05