Fronteks pomaže Crnoj Gori / - FOTO: FRONTEKS
25/10/2022 u 19:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novi paket pomoći EU za čuvanje crnogorskih granica

U tom sklopu, EK je usvojila novi paket pomoći vrijedan 39,2 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija (EK) usvojila je preporuku Savjeta Evropske unije (EU) da odobri otvaranje pregovora o unaprijeđenim sporazumima o statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) sa četiri države Zapadnog Balkana.

Odobrenje se odnosi na granice između EU i Crne Gore, Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U tom sklopu, EK je usvojila novi paket pomoći vrijedan 39,2 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu, piše RSE.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, predlogom od 25. oktobra, Komisija će uz podršku Fronteksa ojačati kapacitete zemalja Zapadnog Balkana u njihovom upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbjeđivanju bezbjednosti.

Prema trenutno postojećim sporazumima o statusu između Fronteksa i Albanije, Srbije i Crne Gore raspoređivanje stalnog korpusa može se odvijati samo na granicama zemalja sa EU i bez vršenja izvršnih ovlašćenja.

Prema novom zakonskom okviru, sporazum o statusu će omogućiti da stalni korpus Fronteksa bude raspoređen u trećoj zemlji i na granici EU kao i na granicama sa trećim zemljama i da sprovodi izvršna ovlašćenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 01:03