Pelikani na Skadarskom jezeru / - NP Skadarsko jezero
17/07/2023 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NP Skadarsko jezero: Uvećana kolonija pelikana za 40 mladih

Ornitolozi su utvrdili da su mladunci uglavnom napustili svoja gnijezda, a najmlađem pelikanu kojeg su zatekli u koloniji dali su simbolično ime "Luča"

Gniježđenje pelikana u NP Skadarsko jezero uspješno je završeno, a ove godine u parku je bilo 40 mladih, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Ornitolozi Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore prethodnih dana obišli su lokalitete gdje ova vrsta gnijezdi. Oni su utvrdili da su mladunci uglavnom napustili svoja gnijezda, a najmlađem pelikanu kojeg su zatekli u koloniji dali su simbolično ime "Luča" – ističe se u saopštenju JPNPCG.

Kako su objasnili od "Luče" je uzet DNK uzorak koji će tokom ove sedmice biti poslat na analizu u specijalizovanu ustanovu u Grčkoj., prenosi RTV Cetinje.

– Ove informacije sa terena raduju nas, a posebno imajući u vidu da je sezona gniježđenja prošle godine bila neuspješna čemu su doprinijele ljudske aktivnosti u blizini rezervata i loša kontrola područja od strane prethodnog rukovodstva preduzeća – navodi se u saopštenju.

Iz nacionalnog parka su podsjetili da su u maju, zajedno uz Centar za zaštitu i proučavanje ptica, evidentirali su dvije lokacije na kojima su pelikani gnijezdili.

– Jaka i kontinuirana kontrola područja i lokacija koju su pelikani ove godine izabrali da podižu svoje mlade, a koju je sprovodila Služba zaštite NP Skadarsko jezero u cilju zaštite ove ptice od uznemiravanja, dala je veliki doprinos uspješnoj sezoni gniježđenja – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 13:26