/ - EKO FOND CG NEWS
28/11/2023 u 11:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

O saradnji Eko-fonda i lokalne samouprave: Dijalogom do veće operativnosti

O lokalnim problemima, s akcentom na oblastima zaštite životne sredine i energetske efikasnosti predstavnici opština su upoznali rukovodstvo Eko-fond

U organizaciji Fonda za zaštitu životne sredine, a u prisustvu velikog broja predstavnika jedinica lokalnih samouprava i Glavnog grada Podgorice održan je sastanak "Perspektive i pravci razvoja dalje saradnje Eko-fonda i jedinica lokalne samouprave i lokalnih javnih preduzeća".

Nikola Tomašević, vršilac dužnosti sekretara Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera istakao je zadovoljstvo što je ovakav skup upriličen, i što će na njemu biti pružena prilika predstavnicima opština da u interaktivnom dijalogu sa predstavnicima Eko-fonda dođu do rješenja eventualnih nedoumica koje su imali, te da će to dovesti do unapređenja saradnje sa Fondom, u obostranom interesu.

Govoreći o svojim dosadašnjim iskustvima kada je saradnja Eko-fonda i opština u pitanju Ana Pivljanin, predsjednica Odbora direktora izrazila je zahvalnost na velikom interesovanju koje su svojim prisustvom potvrdili predstavnici jedinica lokalnih samouprava, iskazujući uvjerenje da će potencijalni dijalog dovesti do podizanja operativnosti u dijelu budućih apliciranja na konkurse koje raspisuje Eko-fond, jer Fond je bio i biće lojalan partner koji podstiče na aktivizam u oblastima zaštite životne sredine.

O lokalnim problemima, s akcentom na oblastima zaštite životne sredine i energetske efikasnosti predstavnici opština su upoznali rukovodstvo Eko-fonda, govoreći o učinjenom na polju saradnje sa jedne strane, ali i iznoseći predloge kako se ista može unaprijediti. Pohvaljen je nivo operativnosti Eko-fonda, kroz konkretne iskustvene primjere saradnje.

Draško Boljević, izvršni direktor Eko-fonda obraćajući se okupljenima je saopštio.

- Raduje nas stepen interesovanja koje su iskazale opštine na današnjem sastanku. Važno je istaći da je Eko-fond opredijelio oko 1.500.000 eura, koliko je bio na raspolaganju lokalnim samoupravama, a iskoristiće se nepunih 1.000.000 eura. Postavlja se pitanje zašto se nije iskoristilo sto odsto dostupnih sredstava? Na današnjem sastanku je iznešeno dosta novih ideja, načina saradnje, što nas kao instituciju raduje. Ono što nas očekuje jeste operativnost današnjih zaključaka, u konkretnom značenju da se spustimo na praktičan nivo. Mi ćemo iskoristiti prednosti naših pravilnika o radu, i za one konkurse gdje sredstva nisu utrošena mi ćemo iste ponoviti, a sve u cilju kako bi se opštinama pružila mogućnost da iskoriste ta sredstva. Današnja tema je bila zaštita životne sredine i energetska efikasnost, i ujedno za njih je iskazan najveći stepen interesovanja, i shodno tome odgovorićemo adekvatnim Planom rada za sledeću godinu u tim oblastima - rekao je Draško Boljević.

Govoreći o konkretnim projektima Nemanja Peković, pomoćnik direktora je istakao: da je na konferenciji podvučena crta na urađeno u ovoj godini što se tiče javnih konkursa koji su bili dostupni jedinicama lokalnih samouprava.

- Paralela je jasno pokazala gdje smo sa stepenom interesovanja, i gdje smo sa dostupnim sredstvima. Sagledavajući nedostatke koji su bili prisutni prilikom apliciranja ove godine, spoznali smo činjenicu šta je to što bi smo trebali uraditi, kao i na koji način dodatno olakšati jedinicama lokalne samouprave prilikom apliciranja. Opštine u perspektivi moraju pokazati veći stepen spremnosti da svoje manjkavosti koje su postojale prilikom apliciranja u ovoj godini poprave, i da tako uspostavimo jedan veći stepen saradnje.Nabavka komunalne opreme i ozelenjavanje javnih površina su naišli na maksimalan stepen interesovanja, ali ne dovoljan, nekih 14 do 15 opština je pokazalo interesovanje za navedene projekte. Stepen subvencije se odnosi na 7 opština kao vid podrške, a ono gdje smo naišli na najmanji stepen interesovanje je sanacija divljih deponija, od 300.000 e dostupnih sredstava biće utrošeno svega oko 110.000 e, tako da 4 opštine koje su stekle pravo na subvenciju ne predstavljaju dovoljan broj predviđen ovim javnim konkursom, pa otuda apel opštinama da u što većoj mjeri koriste dostupna sredstva Eko-fonda - naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:00