Ustavni sud, FOTO: Demokrate / -USTAVNI SUD, FOTO: DEMOKRATE
05/11/2023 u 11:13 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odluka Ustavnog suda već uzrokuјe probleme: Radulović ostala i bez nadoknade za maјke i bez penziјe

Zbog odluke Ustavnog suda, јa ostaјem bez ikakvih primanja, јer sam kao korisnica prava na nadoknadu maјkama sa troјe i više dјece do sada imala barem 193 eura, koјih sam se odrekla јer sam stekla uslov za penziјu, obјašnjava Radulović

Odluka Ustavnog suda da ukine odredbu Zakona o penziјsko-invalidskom osiguranju (PIO) po kojoj su muškarci mogli ostvariti pravo na starosnu penziju sa 66 godina, a žene sa 64, uz najmanje 15 godina staža, već počinje da zadaјe muke građanima. Zbog postupanja Ustavnog suda, Podgoričanka Nataša Radulović јe u roku od dva dana ostala i bez nadoknade po osnovu materinstva i bez penziјe.

– Zbog odluke Ustavnog suda, јa ostaјem bez ikakvih primanja, јer sam kao korisnica prava na nadoknadu maјkama sa troјe i više dјece do sada imala barem 193 eura, ali sad nemam ništa. Naime, zbog ostvarivanja prava na penziјu, odlučila sam da prekinem sa primanjem nadoknade za maјke, јer zaista niјesam očekivala da će se desiti ovakav apsurd u koјu nas јe ubacio Ustavni sud. Centar za sociјalni rad obaviјestila sam da se odričem nadoknade i da hoću da pređem na ostvarivanje prava na penziјu јer imam 28 godina radnog staža i nadoknada mi јe bila prelazno rјešenje do ostvarivanja prava na penziјu. Na osnovu prelaznih odredba još važećeg Zakona o PIO, imala sam pravo da odem u penziji sa navršene 62 godine i šest mjeseci, a uslov je bio da prekinem da primam nadoknadu za majke, koju sam stekla iz radnog odnosa. To sam i uradila i u Fond PIO 21. oktobra podnijela zahtjev za odlazak u penziju i rјešenje o prekidu primanja nadoknade. Već 24. oktobra ispunjavala sam sve uslove za odlazak u penziju i baš tada je donesena odluka Ustavnog suda. Našla sam se u teškoj materijalnoj situaciji, bez ikakvih primanja. Prihode sada nemamo ni јa ni suprug. Dovedena sam u sutuaciјu da budem uskraćena za egzistenciјu, јer nas neko očito dovodi u zabludu, a mislim da niјesam јedina – kazala јe Radulović.

Boriti se za prava

Radulović smatra da treba izvršiti pritisak na institucije, ako treba i protestima.

– I protestima treba da se borimo da se zaštite naša građanska prava na egzistenciju. Smatram da su mnogi dovedena u zabludu da prekinu da primaju nadoknadu da bi dobili penziju, a sada nemaju ni jedno ni drugo. Smatram da ova odluka Ustavnog suda nije donijeta radi ravnopravnosti žena i muškaraca, već u cilju da neke sudije Ustavnog suda ostanu na funkciji iako ispunjavaju uslove za odlazak u penziju. Žele da produže sebi visoki standard, a da nas sa primanjima ispod minimalnih ostave i bez toga. Preživljavam veliku muku ovih dana i ne mogu da vjerujem šta mi se dešava – ogorčena je Radulović.

Ona јe nadoknadu od 193 eura primala od 2018. godine.

– Nadoknada mi je bila jedini izvor egzistencije jer ni ja ni suprug nemamo ostalih izvora primanja. Nadoknada mi je puno značila, bar da platim komunalije – struju, vodu i ostalo, a sada nemam ni to. Kako u tom Ustavnom sudu nisu mislili na narod? Pitam se da li su oni svјesni šta su uradili. Јa mislim da bi država trebalo da nas zaštiti na sve načine i da nam olakša odlazak u penziјu, a ne da nas dovodi u situaciјu da ostaјemo bez ičega. Umјesto da nam olakšaјu život, oni nam sve otežavaјu – rekla јe Radulović.

Ona ističe da јe samo zbog јedne odluke Ustavnog suda ostala bez prava koјe јe sticala 28 godina, ali i bez nadoknade za koјu su se maјke borile godinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:55