/ - FOTO: VOJSKA CRNE GORE
05/10/2023 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

General Lazarević: Crna Gora posvećeno radi na unapređenju regionalne saradnje

Posebno je istakao brigu zbog trenutnih dešavanja na Kosovu, pri čemu je ocijenio da svaki novi incident pokazuje viši nivo opasnosti u odnosu na prethodne, te očigledan izostanak većeg broja diplomatskih mjera prema Kosovu i Srbiji

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević učestvovao je na 11. godišnjem sastanku načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Inicijative za odbrambenu saradnju (DECI) u Zagrebu.

- Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić otvorio je konferenciju izrazivši duboku zabrinutost zbog trenutne bezbjednosne situacije u regionu Zapadnog Balkana. Naglasio je da se nedavni događaji odražavaju i na bezbjednosnu situaciju u Evropskoj uniji, te potvrdio bezuslovnu podršku komandantu misije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini i komandantu misije KFOR na Kosovu u ispunjenju postavljenih zadataka. General Lazarević je istakao da Crna Gora posvećeno radi na unapređenju regionalne saradnje i razumijevanja, ali i na razvoju sposobnosti i kapaciteta Vojske za odgovore na trenutne i potencijalne krize. Ponovio je sve veću zabrinutost Crne Gore zbog ruske agresije na Ukrajinu i posledica koje ona ima na život i bezbjednost svih stanovnika Evrope- navodi se u saopštenju.

Posebno je istakao brigu zbog trenutnih dešavanja na Kosovu, pri čemu je ocijenio da svaki novi incident pokazuje viši nivo opasnosti u odnosu na prethodne, te očigledan izostanak većeg broja diplomatskih mjera prema Kosovu i Srbiji.

Upoznao je prisutne sa doprinosom Vojske Crne Gore savezničkim naporima za očuvanje mira i stabilnosti na istočnom krilu Alijanse i regionu Zapadnog Balkana.

- Komandanti Komande združenih snaga iz Napulja, misije EUFOR Althea i misije KFOR naglasili su značaj očuvanja stabilnosti i prijateljskih veza između lokalnog stanovništva i pripadnika NATO snaga na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a predstavili su i planove za slanje dodatnih trupa na Kosovo, kao i mogućnost jačanja snaga u Bosni. Učesnici su takođe naglasili važnost učešća u aktnostima i projektima DECI inicijative kao podršku naporima Evropske unije. To se prije svega odnosi na doprinos borbenim grupama Evropske unije (EU BGs) i učešće u PESCO projektima, kao stubovima evropske bezbjednosne i odbrambene politike- navodi se u saopštenju.

Projekat vojne mobilnosti u okviru PESCO je političko-strateška platforma, čiji je cilj pojednostavljenje i standardizacija nacionalnih procedura za prekogranični vojni prevoz i transport vojnih snaga. Projekat treba da podrži brzo premještanje vojnog osoblja i sredstava u cijeloj Evropskoj uniji, bilo drumskim, željezničkim, vazdušnim ili morskim putem.

- Za Crnu Goru i njenu putnu infrastrukturu, Luku Bar, te aerodrome u Podgorici i Tivtu, od ogromnog značaja bi bila realizacija projekta Jadransko-jonskog koridora, te otuda i velika zainteresovanost naše države za navedeni projekat Evropske unije. Sastanku su prisustvovali najviši vojni zvaničnici Albanije, Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:01