Okrugli sto, Komora javnih izvršitelja / - KOMORA JAVNIH IZVRšITELJA
04/04/2024 u 15:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osnaživanje sistema izvršenja nastaviti u cilju stvaranja boljeg ekonomskog ambijenta

Osnaživanje sistema izvršenja treba da se nastavi u cilju stvaranja boljeg ekonomskog ambijenta, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je organizovala Komora javnih izvršitelja.

Komora javnih izvršitelja je u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG), uz podršku BESP projekta holandske organizacije CILC, povodom deset godina rada javnih izvršitelja, u hotelu Hilton organizovala okrugli sto pod nazivom Kako do likvidnije privrede.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja, Vidak Latković, je naveo da je namjera Komore bila da prvi u nizu događaja kojim se obilježava jubilej ovog udruženja, upravo bude organizovanje istog sa crnogorskim privrednicima, a koji se uglavnom i najzastupljeniji izvršni povjerioci.

Komora je, kao jedan od kreatora Strategije reforme pravosuđa i pratećeg akcionog plana predložila, a što je i prihvaćeno, da se u ovoj godini zajedno sa Ministarstvom pravde i uz eksternu podršku nezavisnog konsultanta, sačini Analiza rada javnih izvršitelja za period od 2014. do ove godine, sa posebnim osvrtom na rješavanje zaostalih predmeta.

- Dakle, rad na pripremi analize je već započet i upravo će današnji stavovi i iskustva biti vrijedan izvor za rad na analizi, rekao je Latković.

On je istakao da su javni izvršitelji, uprkos tome što su svakodnevno izloženi brojnim izazovima u radu, uspjeli da izvršni postupak učine bržim i efikasnijim, te da je postignut veći stepen poslovne discipline u plaćanju obaveza, uz skraćeno vrijeme trajanja izvršnog postupka.

- Upravo brz i efikasan izvršni postupak, zakonito i pravilno sproveden, predstavlja condito sine qua non postojanja pravne države, a posebno načela pravne sigurnosti, navodi se u saopštenju.

U prilog činjenici da su javni izvršitelji opravdali svoje postojanje u protekloj deceniji govore podaci internog izveštaja gdje su, zaključno sa 31. martom ove godine, primili u rad 719,14 hiljada predmeta, od čega su u potpunosti riješili skoro 400 hiljada, što čini procenat od preko 55 odsto riješenih predmeta.

Zaprimili su predmete ukupne vrijednosti oko 2,75 milijardi eura, od kojih su naplatili oko gotovo 600 miliona eura potraživanja.

To je, kako navode, gotovo tri petine riješenih predmeta i namireno skoro četvrtinu ukupnih potraživanja.

- Može se zaključiti da je efikasnost rada javnih izvršitelj na nivou brojnih evropskih i zemalja regiona, a posebno imajući u vidu naše prilično konzervativno zakonodavstvo i brojne druge otežavajuće oklonosti u kojima rade, navodi se u saopštenju.

Za optimizam je da se, prema podacima kojima raspolaže PKCG, nelikvidnost, koja je u prethodnom periodu zauzimala prvu poziciju među izazovima koji opterećuju poslovanje crnogorskih kompanija, sada nalazi na četvrtom mjestu.

- Međutim, međusobni dug u privredi nastavlja da raste i to nesporno predstavlja upozoravajući znak da se postupak izvršenja, ali i stečajni postupak moraju dodatno unaprijediti, ubrzati i proširiti po svojim ovlašćenjima, kako bi se hronični problem nelikvidnosti naše privrede počeo održivo rješavati. Dakle, brzo i efikasno izvršenje je uslov za razvijenu privredu jer poboljšava biznis ambijent i atraktivnost za nove investicije, dodaje se u saopštenju.

Prema riječima predsjednika Privrednog suda, Mladena Grdinića, reforma izvršnog postupka je jedna od uspješnijih u Crnoj Gori, te je sa uvođenjem javnoizvršiteljske djelatnosti broj pritužbi značajno manji nego kada je izvršni postupak bio u nadležnosti suda.

On je istakao potreba da se nastave reforme u dijelu zakonskih normi, naročito kada je u pitanju postupak javne prodaje, te je istu potrebno vršiti putem portala predviđenog za tu svrhu, kao i isticanje javnih objava na elektronskoj tabli, s obzirom na to da se iste i dalje ističu na oglasnoj tabli suda.

Broj blokiranih preduzeća u prošloj godini, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosi 16,51 hiljadu, dok je na 31. mart ove godine, taj broj uvećan na 17,04 hiljade.

Zaključak svih govornika je da se uvođenje javnoizvršiteljske djelatnosti smatra ispravnim potezom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 14:24