Patrijarh Porfirije, mitropolit Joanikije osveštali temelje crkve i gimnazije / - SRđAN BOLJEVIć
15/10/2023 u 14:12 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osveštani temelji Crkve Svetog Save i pravoslavne gimnazije

Osvečenje temelja crkve i pravoslavne gimnazije na Starom aerodromu u Podgorici vodili su ispred sveštenstva patrijarg srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije

Na Starom aerodromu u Podgorici počelo je osveštanje kamena temeljca crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije "Sveti Sava" čija izgradnja je počela u ovom podgoričkom naselju. Osvečenje temelja crkve i pravoslavne gimnazije vodili su ispred sveštenstva patrijarg srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.  

"Patrijarh Porfitije je poručio da u crkvi koja se gradi ima mjesta za sve.

- To je hram Srpske pravoslavne crkve, to je Hristov hram. Hram mora biti mjesto koje čuva identitet i gradi mostove. Kad znamo ko smo, kad znamo da su nam preci svetitelji, samo ćemo tada imati smisao svoga postojanja. Samo tada ćemo imati razumijevanje među sobom, kako u našoj porodici, tako i svim drigim narodima - kazao je patrijarh.

Osveštenju pored brojnog vjernog naroda i sveštenstva prisustvuju i premijer Dritan Abazović i ministri pravde i prosvjete Marko Kovač i Miomir Vojinović, zatim ministar poljoprivrede Vladimir Joković, zdravlja Slavoljub Šćekić i sporta i mladih Vasilije Lalošević. Među vjernim narodom bila je i predsjednica skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore Jelena Božović, Jovan Vučurović i Dragan Bojović, Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović, kao i drugi.

U temelje crkve položen je kamen sa uklesanim krstom, a bogosluženje povodom osveštanja je završio zalivanjem kamena temeljca patrijarf Porfirije. 

Osveštanje kamena temeljca Crkve i Pravoslavne gimnazije "Sveti Sava" uslijedilo je nakon Patrijaraška liturgija kojom su načalstvovali patrijarh Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske crkve, kao i Mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija.

U 19 časova patrijarh Porfirije će posjetiti Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, u kojoj je po predanju Svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi, rodonačelnik loze Nemanjića.

Svečana duhovna akademija povodom 10 godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja. Besjedu će održati Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.

 

 

 

Video: Srđan Boljević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:10