/ - Фото: УИП
19/11/2021 u 14:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потрошачи у Црној Гори имају иста права као потрошачи у Европској унији

Рада Марковић, помоћница директора УИП-а позвала је потрошаче да своја права користе у пуном капацитету

Црна Гора је обезбиједила услове за заштиту права потрошача који важе у Европској унији, саопштила је Рада Марковић, помоћница директора Управе за инспекцијске послове (УИП) и шефица Радне групе за поглавље 28: Заштита потрошача и здравља, на конференцији за новинаре коју је УИП организовала уз подршку ЕУ пројекта “Техничка помоћ за усклађивање и примјену правне тековине ЕУ о унутрашњем тржишту – AIM II”. 

Догађај је одржан поводом представљања Централног информационог система за заштиту потрошача (ЦИСЗП), као и новог wеб сајта потросац.ме намијењеног информисању грађана о потрошачким правима и слању жалби у случају да су им иста повријеђена.

Рада Марковић, помоћница директора УИП-а позвала је потрошаче да своја права користе у пуном капацитету. Она је истакла да потрошач, као слабија страна на тржишту у односу на трговца, ужива додатну заштиту кроз прописане обавезе трговаца/пружалаца услуга, као и кроз механизме заштите који му стоје на располагању када му је право повријеђено. 

-Ако не успијете да ријешите проблем са трговцем, користите могућности Централног информационог система за заштиту потрошача. Обратите се надлежном органу/институцији путем wеб сајта потросац.ме. То је најбрже, а и не кошта. Поред могућности да поднесете жалбу, на сајту ћете наћи и за вас важне информације, као и одговоре на дилеме које можете имати приликом куповине робе и услуга. Потрошачима који нијесу у прилици да користе предности које овај wеб сајт пружа, остају могућности које су им и до сада биле на располагању, а то је да жалбу/питање пошаљу писаним путем, телефоном, преко Call центра 080 555 555, путем мејла и на други начин. У ЦИСЗП се уносе и обрађују све примљене жалбе и питања- нагласила је Марковић. 

На догађају је оцијењено да се значај ЦИСЗП-а посебно огледа кроз чињеницу да представља јединствени е-прозор којег карактеришу бројне, важне функционалности. Преко овог система потрошачи могу да се информишу о својим правима и могућностима заштите, поднесу жалбу или поставе питање, као и да комуницирају са надлежним органима када им је то потребно. На јавно доступном wеб сајту потросац.ме се, између осталог, може приступити низу закона који уређују безбједност живота и здравља и економска права потрошача, упознати се са информацијама о опасним производима које су надлежне инспекције пронашле на тржишту, пронаћи одговоре на најчешће постављена питања, а преко доступних образаца и директно поднијети жалбу, питање или инцијативу потрошача. 

Функционалност ЦИСЗП-а присутнима је објаснио Саша Словинић, експерт ЕУ пројекта AIM II. Он је казао да се ради о систему развијеном као wеб апликација, у два одвојена логички функционална слоја. 

-Један слој ЦИСЗП-а је намијењен грађанима и јавно је доступан у форми wеб сајта потросац.ме. Други слој је  доступан само ауторизованим корисницима у оквиру инспекција, агенција и других надлежних органа који, помоћу развијених електронских образаца, врше евиденцију и обраду жалби и генерално информација о активностима у оквиру редовног надзора у датом сектору тржишта роба или услуга. У овом дијелу система ЦИСЗП тренутно је дефинисано преко двадесет организационих контејнера са могућностима једноставног проширивања новим члановима и корисницима. Систем нуди флексибилност и у дијелу прегледа предмета, нуди алатке за филтрирање, груписање и табеларни приказ ради извјештавања и планирања активности надзора. Кроз редовно одржавање, биће омогућено даље унапријеђивање и побољшања функционалности система-закључио је Словинић. 

Системом ЦИСЗП управља Управа за инспекцијске послове, која представља и централну тачку за дистрибуцију пристиглих жалби и иницијатива према надлежним органима. У читав систем укључено је више од 20 органа и институција које су пуним капацитетом, на заједничком задатку заштите права потрошача у Црној Гори. На основу Закона о заштити потрошача, а руководећи се Регулативом ЕУ о сарадњи националних тијела надлежних за заштиту потрошача, Црна Гора је хоризонтално повезала органе/инстутуције у Мрежу Надлежних Органа за заштиту потрошача, као и преко 50 закона који се односе на ту област. За стављање система у функцију, поред нормативног и институционалног повезивања, требало је  припремити и административне капацитете.

-Тако смо, уз експертску подршку АИМ пројекта, обезбиједили едукацију кроз неколико семинара и радионица у којима је учествовало више од 100 представника органа и институција - чланова система- истакла је Рада Марковић..

У оквиру бројних модела за подршку и олакшани приступ потрошача овом систему, данас је по први пут презентована и наљепница са QР кодом која ће се, како је најављено, ускоро наћи на пословним просторима трговаца/пружалаца услуга. Скенирањем QР кода мобилним телефоном потрошачи ће на брз и једноставан начин моћи да приступе сајту потросац.ме и, у свега пар корака, пријаве проблем на који су наишли приликом куповине робе/услуге, а претходно нису успјели да га ријеше са трговцем. Како је објашњено, сваку жалбу/питање достављено преко wеб сајта потросац.ме, УИП без одлагања уноси у систем и упућује на орган надлежан за његово рјешавање.

Конференција је закључена информацијом да данас презентоване активности, реализоване у сарадњи УИП-а и пројекта АИМ ИИ, доприносе унапређењу заштите потрошача у Црној Гори и испуњењу завршних мјерила у преговарачком поглављу 28: Заштита потрошача и здравља. 

Пројекат „Техничка помоћ за усклађивање и примјену правне тековине ЕУ о унутрашњем тржишту – AIM II“ финансира Европска унија, њиме управља Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ) Министарства финансија и социјалног старања, а спроводи га конзорцијум који предводи IBF International Consulting.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:09