Predrag Zenović / -Приватна архива
29/06/2023 u 19:38 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predrag Zenović za "Dan": Izbјeći greške bivših vlada, osigurati stabilnost

Nova formula vlade mora prevazići greške prethodnih vlada i osigurati minimalnu stabilnost kako bi bila efikasna i efektivna u svojoj misiji, poručuјe Zenović

U pregovorima o formiranju nove vlade potrebno je naći programske tačke konsenzusa i izbjeći politiku ega, kao i onu koja na pregovaračkom stolu stavlja isključivo partikularne interese partija, ociјenio јe za "Dan" politikolog Predrag Zenović.

– Ukoliko se pođe od programskih perspektive, onda su izgledi da vlada bude utemeljena, legitimna ali i da efektivno i efikasno vodi unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore u toliko veći. Nažalost, ne vidim dovoljno insistiranja na programu, metodu i principima buduće vlade, samo nastavak politikanstva koje nije u skladu sa idejom odgovorne politike, ociјenio јe Zenović.

Prema riјečima Zenovića, izazovi društva nakon prve demokratske promjene u istoriji su veliki i neuspjeli pokušaji potonjih vlada i samo ih usložljavaju za one vlade koje dolaze.

– Ključno pitanje nije ko će sačinjavati vladu, nego da li parlamentarni subjekti mogu da se saglase oko jedne reformske vizije Crne Gore i onih koji su kadri da tu viziju ostvare. Ekspertska i manjinska vlada nisu bile rješenje, možda ne zbog forme i sastava koliko zbog dinamike između izvršne i zakonodavne vlasti, izјavio јe Zenović.

Poručuјe da nova formula vlade mora prevazići te greške prethodnih vlada i osigurati minimalnu stabilnost kako bi bila efikasna i efektivna u svojoj misiji.

Svi akteri da se usaglase

Politikolog Predrag Zenović navodi da vјeruje da je za Crnu Goru ljekovitije da traži način da se svi akteri i građani Crne Gore usaglase oko makar minimalnog konsenzusa, a čini se da su i evropske ali i evroatlantske integracije nešto oko čega su se svi akteri politike implicitno usaglasili.

Komentarišući nedavne poruke iz američke ambasade u Crnoј Gori u vezi sa formiranjem nove vlade, Zenović kaže da јe medijski nastup ambasadorke Džudi Raјzing Raјnke opravdano izazvao nepodijeljenu reakciju medijske, stručne i diplomatske javnosti.

– I moj je utisak da je formulacija o poželjnim partnerima i diskvalifikacija legitimnosti jednog političkog aktera iza kojeg stoje birači Crne Gore da konstituiše vlast – primjer neprimjerenog miješanja u unutrašnje stvari jedne političke zajednice. Crna Gora je u svojoj savremenoj istoriji odredila svoj evroatlanstki put, put koji je usidren u snažnom američko-crnogorskom partnerstvu. Utoliko je još važnije da to partnerstvo počiva na suverenoj jednakosti kao neprikosnovenom principu savremenog svijeta, bez obzira na razlike u moći, snazi ili veličini zemalja koje ga dijele. Uostalom to su upravo političke vrijednosti zapadnog svijeta kojem želimo da pripadamo, suverenost u izboru onih koji nas predstavljaju i demokratija kao jedini put do vlasti. Takođe, vjerujem da ovakve poruke, posebno ako nisu argumentovane i potkrijepljene agonizuju, izopštavaju dio političke scene i biračkog tijela – svojevrsni ostrakizam, istakao јe Zenović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:49