Sa nedavnog protesta nastavnika u Budvi / IVAN PETROVIC-IPE
06/07/2022 u 09:32 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik Sindikata prosvjete pisao ministru: Povećaјte plate ili ćemo pozvati na proteste

Smatramo da je guranje prosvjetnih radnika na marginu društva nedopustivo, poručio јe Božović

Sindikat prosvjete pozvao je ministra prosvјete Miomira Vojinovića da što prije, a najkasnije u prvoj sedmici jula, otpočnu dugo najavljivane pregovore o izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete i kroz socijalni dijalog počnu rješavati probleme, ili će, u suprotnom, pozvati prosvјetne radnike na proteste.

Predsjednik Sindikata prosvјete Radomir Božović u pismu koјe јe uputio ministri ističe da će biti prinuđeni da prosvjetne radnike pozovu na proteste, pa i na radikalnije oblike sindikalne borbe, ako se ne udovolji njihovim zahtјevima. On јe podsјetio da je od 1. jula stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

– Tim zakonom je predviđeno da zarade doktorima medicine i univerzitetskim profesorima budu uvećane od 1. jula tekuće godine od 35 do 65 odsto. Podsjećamo Vas da su zdravstveni radnici, pa samim tim i doktori medicine, krajem decembra prethodne godine dobili uvećanje od 12,5 odsto. Više puta smo ukazivali da nemamo ništa protiv uvećanja plata bilo kome, a kamoli ljekarima i univerzitetskim profesorima. Međutim, smatramo da smo i mi, prosvjetni radnici, trebali da dobijemo određeno uvećanje zarada i da smo neopravedno zapostavljeni – ističe Božović.

Problem i ugovori na određeno

Božović јe kazao da koleginice i kolege koje rade u prosvjeti na određeno, a ne zamjenjuju nikoga, imaju probleme sa ugovorima o radu, a samim tim i sa platom tokom dva ljetnja mjeseca.

– Sve je počelo prije desetak godina, kada je Ministarstvo prosvjete, navodno zbog uštede, odlučilo da konkurse raspisuje do 30. juna, do kraja nastavne godine, a ne do 31. avgusta, do kraja školske godine. I to bi bilo prihvatljivo i razumljivo da su se prethodni premijeri i ministri zaista ponašali domaćinski i vodili računa o svakom centu iz budžeta. Na insistiranje Sindikata prosvjete, mjesec jul se računao kao mjesec godišnjeg odmora, pa bi svi koji su radili na određeno dobijali platu za jul mjesec, ali ne i za avgust. Tako su svi oni imali prekid u radnom stažu, što se nekima nepovoljno odražavalo na sticanje uslova i dobijanje rješenja na neodređeno – ukazao јe Božović.

Božović je dodao da je među prosvjetnim radnicima sve uočljiviјe nezadovoljstvo zbog zanemarivanja njihove struke od strane države.

– Smatramo da je guranje prosvjetnih radnika na marginu društva nedopustivo i da ćemo morati da nezadovoljstvo iskažemo nekim od vidova sindikalne borbe. Sindikat prosvjete ne može nijemo stajati i posmatrati kako se dostojanstvo naših koleginica i kolega urušava iz dana u dan, počevši od malih plata, neriješenog prevoza, mizernih naknada za naučna i nastavnička zvanja, pravne nesigurnosti, gdje još uvijek mora da nas "prepozna teren" da bismo dobili rješenje na neodređeno, preko nasilja na radnom mjestu od strane roditelja i učenika, do mobinga i pritisaka na nas kako bismo pojedincima davali nezaslužene ocjene – naglašava Božović.

Podsjeća da je iz ministarstva upućen dopis svim školama da podatke o viškovima i manjkovima časova za školsku 2022/23. godinu unesu u Meјs portal do 15. jula.

– Smatramo da nema potrebe da se toliko dugo čekaju ti podaci i da su svi direktori do 5. jula mogli da u Meis portalu imaju sve tražene podatke. Zato Vas molimo da ubrzate ovu proceduru kako bismo što prije mogli da održimo zajedničke sastanke aktiva direktora i predstavnika Sindikata prosvjete u skladu sa članom 5 GKU. Zbog svega navedenog, pozivamo Vas da što prije, a najkasnije u prvoj sedmici jula, otpočnemo dugo najavljivane pregovore o izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, i kroz socijalni dijalog počnemo rješavati gore navedene probleme. U suprotnom, bićemo prinuđeni da prosvjetne radnike pozovemo na proteste, pa i na radikalnije oblike sindikalne borbe – poručio je Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:05