Program ‘‘Pomoć u kući odraslom i starijem licu sa invaliditetom‘ / - DJORDJE CMILJANIC
19/03/2024 u 09:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prijestonica Cerinje: Program ‘‘Pomoć u kući odraslom i starijem licu sa invaliditetom‘‘ prošle godine koristilo 99 osoba

Tokom 2023. godine program ‘‘Pomoć u kući odraslom i starijem licu sa invaliditetom‘‘ koristilo je 99 osoba o kojima je u kontinuitetu brinulo devet gerontodomaćica.

Kakoje saopšteno iz Prijestonice Cetinje, Ddirektni korisnici programa su starija lica preko 65 godina starosti, koji nemaju prihoda ili su oni na niskom nivou, žive sami i imaju poteškoća da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

- Jedna od najvažnijih aktivnosti koje sprovodi Organizacija Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, u okviru socijalne djelatnosti, je program ‘‘Pomoć u kući odraslom i starijem licu sa invaliditetom‘‘ sa ciljem olakšanja svakodnevnog života starijih osoba kroz pružanje usluga socijalne zaštite. Usluga „pomoć u kući“ je namijenjena starijim osobama sa ciljem olakšavanja obavljanja svakodnevnih aktivnosti, uz očuvanje kvaliteta života. Ona obuhvata nabavku hrane, pomoć pri pripremi obroka i hranjenju, kretanju, održavanju lične i higijene prostora, grijanju prostora, pomoć prilikom nabavke štampe i knjiga, plaćanja mjesečnih računa, posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo, nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede, navodi se u saopštenju.

Gerontodomaćice redovno pohađaju obuke koje obuhvataju sve aspekte rada sa starijom populacijom – od uspostavljanja odnosa povjerenja sa korisnikom, pomoći u svakodnevnim poslovima u domaćinstvu, do staranja o zdravstvenim potrebama korisnika.

- Program je većim dijelom finansiran od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja a Ugovorom o saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, Prijestonica Cetinje je od 2020. godine, prepoznajući ovaj program kao kvalitetan servis građanima, preuzela troškove koji bi inače išli na teret krajnjih korisnika i na taj način doprinjela da ova važna usluga za starije sugrađane bude potpuno besplatna. Uspostavljajući usluge socijalne zaštite na lokalnom nivou, doprinosi se samostalnijem funkcionisanju starijih osoba i osoba sa invaliditetom i osiguravanje kvaliteta pruženih usluga pomoći u kući i prevenciji socijalne isključenosti ovih ranjivih kategorija društva, zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:31