Mašanović / UCG
20/05/2023 u 20:41 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Priznati naučnik šest godina ne može da dobije državljanstvo, mora da napusti Crnu Goru

Bojan Mašanović poručuјe da će se ponovo obraćati naјvišim državnim instituciјama, u nadi da će se poјaviti neko ko ga neće ignorisati i ko će ispraviti propuste svoјih prethodnika

Doc. dr. Boјan Mašanović, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, pisao јe јuče ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, koјem јe predočio da јe prošla јoš јedna godina njegovog privremenog boravka u Crnoj Gori, odnosno šesta na čiјem kraju mora da izađe iz Crne Gore. Time se po drugi put prekida kontinuitet njegovog boravka, što će ga, kako ističe, ponovo vratiti na početak i udaljiti od mogućnosti da dobije stalno nastanjenje odnosno, onemogućiti da ikad dobije crnogorsko državljanstvo.

– Prošle godine, kad mi je učinjena nepravda i kad sam se našao u opasnosti da izgubim posao i budem deportovan zbog nedostatka kvote, u kojoj sam se pet godina neprekidno nalazio, obratio sam se javnosti otvorenim pismom, koje su prenijeli svi mediji, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. Nakon reakcije medija, reagovali ste Vi i premijer Abazović, produžili mi privremeni boravak i omogućili da ostanem u Crnoj Gori još jednu godinu. Međutim, nije niko reagovao na predlog dekana FSFV, rektora UCG i ministarke nauke da mi se dodijeli počasno državljanstvo kao zaslužnom naučniku. U jednom momentu sam mislio da je konkretan korak preduzet od strane predsjednika Đukanovića, koji mi se javio preko šefa kabineta Radovića sa obavještenjem da je predlog predsjednika spreman i da samo treba da se potpiše ako ja to prihvatim. Naravno, bez oklijevanja sam prihvatio; međutim, nije se desilo ništa osim usmene ponude telefonom, a ja sam ostao na istoj poziciji, odnosno, po mom mišljenju, nepravedno uskraćen. Pretpostavljam da je teško organizovati dodjelu državljanstva jer treba da se desi dobra volja od strane nekoliko institucija koje mogu biti politički različite strukture i gledišta bez obzira kolike su nečije zasluge. Međutim prema članu 86, dodjela stalnog boravka za lica od značaja za Crnu Goru samo je u Vašoj nadležnosti, pa Vas molim da mi je dodijelite – ističe Mašanović u pismu ministru Adžiću.

”Prema članu 86, dodjela stalnog boravka za lica od značaja za Crnu Goru samo je u Vašoj nadležnosti, pa Vas molim da mi je dodijelite – ističe Mašanović u pismu ministru Adžiću

On јe poručio da neće odustati dok njegova molba ne bude prihvaćena. Podsјeća da se do sada obraćao dvojici predsjednika Vlade i predsjedniku države, a "ukoliko bude potrebno, ponovo ću se obraćati ljudima koji se nađu na tim pozicijama, u nadi da će se pojaviti neko ko me neće ignorisati i ko će ispraviti propuste svoјih prethodnika.

– Iskreno se nadam da ćete već sjutra to biti Vi. Jer ako sam prije samo nekoliko mjeseci smatran osobom od značaja prema mišljenjima dekana, rektora i ministarke nauke, onda takvim mogu biti smatran i danas, jer ja sam još uvijek onaj isti doc. dr Bojan Mašanović, koji je nagrađivan od strane UCG za doprinos nauci za 2019. godinu, a kojem je slično priznanje dodijeljeno od strane još jedne države iz regiona za 2021. godinu. Iako ja danas nijesam dekan fakulteta, kako sam planirao, želio i očekivao, ipak sam bivši prodekan za nastavu i sadašnji prodekan za nauku, što govori o tome da se moje radne zasluge cijene na matičnoj instituciji, pa sad očekujem da budu nagrađene i na državnom nivou. Sebe smatram vrijednim olakšice koju od vas tražim jer sam postigao sljedeća izuzetna dostignuća: izabran sam od strane predstavika Univerziteta 13 evropskih zemalja za koordinatora CEEPUS mreže; nagrađen sam sa 14 Erasmus i CEEPUS grantova, pa sam tokom njihove realizacije predavao na stranom jeziku u više evropskih država i akademskim aktivnostima uspješno predstavljao Crnu Goru širom Evrope; izabran sam za lidera Crnogorskog istraživačkog tima koji zajedno sa ostalih 114 lidera iz 57 država u okviru Active Healthy Kids Global Alliance (AHKGA) radi na unapređenju zdravlja djece i omladine u svijetu; izabran sam za jednog od dva predstavnika Crne Gore u 5 COST akcija, u jednoj sam član upravnog odbora i ITC koordinator, odnosno osoba sam od povjerenja koja ima mogućnost da mladim istraživačima dodjeljuje grantove koji će im pomoći da se razvijaju i mijenjaju svijet; aktivan sam kao urednik u pet eminentnih svjetskih časopisa, a kao recenzent u preko 25; izabran sam za nezavisnog eksperta Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO) u Crnoj Gori… a sve to, a i još više, kao stranac (sa državljanstvom Republike Srbije) bez ikakvih povlastica iako se uz moje ime ili i prije njega pominje ime Crne Gore, što ćete vidjeti u dokumentima koja sam uz molbu priložio dana 19. maja 2023. godine u MUP-u Cetinje (Filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Cetinje) i zaveo pod brojem 04-UPI-264/23/1425 – predočio јe Mašanović u dopisu ministru unutrašnjih poslova.

Podrška bivših i sadašnjeg rektora

Učinite taj mali korak za Vas, a ogroman za mene jer ja sam to zaslužio. Omogućite mi, dodjelom stalnog nastanjenja, da nesmetano nastavim pomagati unapređenje naše zajednice. Podsjetiću Vas još da kao Cetinjanin o mojim ljudskim kvalitetima vrlo lako možete dobiti dodatne informacije na Cetinju, u gradu u kojem obojica živimo, a u kojem su rođeni moja majka, moja mlađa sestra i moj mlađi brat. O mojim akademskim kvalitetima govori gore navedeno, a što se lako može provjeriti. Kao izuzetno važne reference naglašavam mišljenja mojih poslodavaca, prethodnog rektora, koji mi je dodijelio nagradu, i sadašnjeg rektora, koji me je predložio za počasno državljanstvo. Takođe, i mišljenje rektora institucije na kojoj sam se školovao, a koje on nesebično pokazuje u medijima sa namjerom da me podrži u borbi sa problemima na koje svakodnevno nailazim kao osoba koja ne može ostvariti svoja prava u državi svih svojih predaka. A ja ću zauzvrat na Vaš ustupak, ako ga učinite, Crnoj Gori i instituciji u kojoj radim uvijek vraćati višestruko. Radiću to i u slučaju Vaše negativne odluke, jer ja drugačije ne umijem, poručio je Mašanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:05