/ -FOTO: ILUSTRACIJA
26/10/2022 u 14:58 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prosvjetari prijete štrajkom: Radnik na održavanju higijene ima platu kao nastavnik

Prosvjetni radnici su ogorčeni i razočarani odnosom institucija prema tom pozivu

Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore nije prihvatio predlog Ministarstava finansija i prosvjete da zarade prosvjetnim radnicima budu uvećane za 15 odsto od 1. januara naredne godine, a da u 2024. i 2025. godini budu obezbijeđena dodatna uvećanja zarada.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je za "Dan" da će, ukoliko predstavnici Vlade ne obezbijede dodatno uvećanje plata, organizovati štrajk upozorenja.

On ističe da su prosvjetni radnici ogorčeni i razočarani odnosom institucija prema tom pozivu.

image

Božović

-FOTO: RTCG

– Sindikat ne odustaje od zahtjeva da nam se osjetnije uvećaju zarade. Nećemo licitirati procentima dok god ne dođemo do cilja, odnosno korigovanja predloga da se plate uvećaju za 15 odsto. Zahtijevamo da u što kraćem periodu dođemo do ukupnog povećanja od 45 odsto, a da se od januara plate uvećaju za više od 15 odsto. Кolege su razočarane i Glavni odbor nije prihvatio predlog. Ako se ne udovolji našim zahtjevima da se dodatno uvećaju zarade, nećemo se igrati, već ćemo biti primorani da organizujemo štrajk upozorenja. Ipak, nadam se da do toga neće doći. Imamo vremena još 20 dana da dođemo do rješenja i obezbijedimo bolji standard zaposlenih u ovoj oblasti Glavni odbor Sindikata prosvjete Crne Gore zahtijeva da što skorije nastavimo pregovore o povećanju zarada prosvjetnim radnicima i da na narednom sastanku, pored ministra prosvjete Miomira Vojinovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića, bude i premijer Dritan Abazović i da zajedno dođemo do prihvatljivog rješenja kojim bi uvećanje zarada prosvjetnim radnicima dovelo do 45 odsto – ističe Božović.

Vratite nam dostojanstvo

Iz Gimnazije poručuju da svi oni imaju porodice, mnogi i djecu školskog uzrasta kojima treba obezbijediti normalan život, da svi imaju kredite čije rate nije lako vraćati, posebno sada kada su cijene skočile gotovo sto odsto i kada im, kako su istakli, i povećanje minimalne cijene rada ne znači ništa.

– Dugogodišnji svakodnevni pritisak na nas, što od resornih ministarstava, raznih reformi, raznih novih vještina koje smo morali usvajati i preko noći kako bi uopšte mogli da nastavimo svoj plemeniti poziv, teške pandemije kovid-19 virusa i nehumanih uslova za rad, nerealnih očekivanja i pritisaka od strane roditelja, ali nekada i samih kolega, doveo nas je u jedan vrlo nezavidan položaj. Sve ovo su razlozi, kojih ima još mnogo, da ne pristanemo na ovakav predlog rješenja povećanja zarada, nego da idemo do kraja tj. do ispunjenja naših prvobitnih zahtjeva, a to je povećanje od 45 odsto odsto. Vrijeme je da istupimo kao jedno zarad nas samih, zarad društva i djece koju obrazujemo i vaspitavamo, bez obzira na razlike među nama, jer na kraju krajeva razlike su ono što naše društvo čine bogatijim. Vratite nam dostojanstva – zaključuje su u obraćanju kolektiva nikšićke Gimnazije.

Кolektiv Gimnazije "Stojan Cerović" iz Nikšića pozvao je nadležne da im povećaju zarade za 45 odsto i naveo razloge zbog kojih ne mogu pristati na predlog rješenja povećanja zarada od najavljenih 15 odsto.

– Predlog da se prosvjetnim radnicima zarade uvećaju 15 odsto, počevši od 1.1.2023. a potom naredne dvije godine još po 10 odsto, na način da zarade tek 2025. budu preko 1.000 eura, a imajući u vidu sveukupnu situaciju u društvu i ekonomiji, kako u svijetu, tako i kod nas, kada se stopa inflacije povećava svakodnevno, smatramo ponižavajućim. Smatramo diskriminacijom i poniženjem da se do sada profesorima sa fakulteta, uz svo uvažavanje kolega sa fakulteta, koeficijent zarade uvećao toliko da je sada tri puta veći od našeg, a njihova nedjeljna norma su četiri časa naspram naših 18, plus pripreme i rad kod kuće. Svakako ne treba izostaviti i naš vaspitni dio rada i naše bavljenje djecom u svim aspektima njihovog društveno-emocionalnog razvoja – navodi se u pismu.

Ističu da su se ljekari i medicinsko osoblje izborili preko svojih sindikata za "dostojanstveno povećanje zarada pa sada, primjera radi, radnici na održavanju higijene u bolnicama imaju približno istu platu kao i prosvjetni radnik".

– Smatramo da Sindikat ili makar njegovi predstavnici koji su pregovarali u ime i za ime prosvjetnih radnika, nije obavio svoj zadatak na valjan i pravedan način, i izražavamo žaljenje što reprezentativni granski Sindikat nije imao sluha i istrajnosti za nas, koji smo jedan od najvažnijih stubova ovog društva, i nosioci njegovog razvoja – kažu iz Gimnazije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:47