Korišćenje solarne energije / - NVO ENVPRO
16/07/2022 u 11:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razvoj projekata sunčeve energije u obalnim područjima

Teme seminara su se odnosile na korišćenje solarne energije i izazova koje nosi ovaj proces kroz prikaz rezultata rada na projektu i mogućnostima da se pristup primijeni u Crnoj Gori

Nedavno je u Podgorici organizovan stručni seminar kao jedan od niza aktivnosti koje se sprovode kroz projekat SOLAR ADRIA: Ubrzanje razvoja projekata sunčeve energije u obalnim područjima u organizaciji Programa za životnu sredinu (Environment Programme – EnvPro) iz Podgorice, zajedno sa partnerima Energetski institut Hrvoje Požar (Zagreb, Hrvatska), Univerzitet iz Ljubljane (Ljubljana, Slovenija) i The Nature Conservancy (Berlin, Njemačka).

image

Gazdinstvo u Nikšiću

- NVO ENVPRO

- Glavne teme odnosile su se na korišćenje solarne energije i izazova koje nosi ovaj proces (trenutna situacija, politika, ciljevi, izazovi, mogućnosti i budući razvoj), kroz prikaz rezultata rada na projektu u čijem su fokusu bili primorski gradovi Starigrad (Hrvatska) i Kopar (Slovenija) i mogućnostima da se pristup primijeni u Crnoj Gori (solarne karte, onlajn kalkulator, demonstracija platforme za pronalaženje partnera i drugo), kroz partnerstva i druge vidove saradnje. O temama su govorili učesnici projekta – predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar, Univerziteta iz Ljubljane i The Nature Conservancy, ali i predstavnikaci Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore i Elektroprivrede Crne Gore koji su se osvrnuli na trenutnu situaciju, politike, ciljeve, izazove, mogućnosti i budući razvoj, kao i projekte čija je realizacija u toku, u našoj zemlji - saopštila je Ana Katnić, izvršna direktorica nevladine organizacije EnvPro, koja je bila organizator ovog seminara.

image

Solarni paneli

- NVO ENVPRO

Veoma interesantan dio seminara obuhvatio je panel diskusiju koju su vodili predstavnici Glavnog grada Podgorica, Opštine Tivat, UNDP-a i Eko-fonda koji su razmijenili mišljenje na temu uloge i značaja solarne energije u energetskom razvoju Crne Gore.

image

Posjeta oglednom gazdinstvu

- NVO ENVPRO

U okviru seminara upriličene su posjete firmama Salaš 23 i Ramond, kao i gazdinstvu Miličić u Nikšiću koji su primjer uspješne prakse u razvoju solarnih projekata u Crnoj Gori uz podršku koju su im u značajnoj mjeri pružili UNDP i Eko fond.

Projekat je počeo sa realizacijom oktobra 2020. odobren je u okviru klimatske inicijative EUKI - instrument financiranja Saveznog ministarstva okoline, zaštite prirode i nuklearne sigurnosti SR Njemačke (BMU), i trajaće do septembra 2022. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:44