Студијска посјета / - фото: МУП
09/09/2021 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реализована студиjска посjета у оквиру Баланс проjекта

Укупна вриjедност проjекта износи 1.153.669,00 €, од чега Европска униjа финансира 939.418,02 €, саопштено је из МУП-а

У оквиру проjекта Баланс – Управљање земљотресима већих размjера на западном Балкану кроз заjедничке активности прекограничне сарадње, коjи се имплементира у оквиру Механизма Униjе за цивилну заштиту, у периоду од 6. до 8. септембра 2021. године, организована jе студиjска посjета представника Конзорциjума проjекта Црноj Гори. Циљ jе, поред обиласка потенциjалних локациjа и радних тачака за извођење међународне теренске вjежбе на тему земљотреса, био и разговор са субjектима система заштите и спашавања на локалном и националном нивоу у вези са активностима у оквиру проjекта, организациjом теренске вjежбе и могућностима коjе пружа ова вjежба, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Тим поводом одржани су састанци са предсjедницима општина Тиват и Херцег Нови, Жељком Комненовићем и Стеваном Катићем и потпредсjедником општине Котор, Синишом Ковачевићем и њиховим сарадницима, коjи су оциjенили да jе оваj проjекат од изузетне важности за ове општине и подручjе Боке Которске, jер ризик од земљотреса на овом подручjу евидентно постоjи.

Истакли су  да подржаваjу проjектне активности и да ће пружити сву потребну логистичку подршку да би оваj проjекат био успjешно спроведен. Такође, уприличене си и посjете службама заштите и спашавања Котор, Тиват и Херцег Нови, Ресурсном центру за слух и говор „Др Перута Ивановић“ у Котору, Црвеном крсту Црне Горе, Заводу за хидрометеорологиjу и сеизмологиjу и Директорату за заштиту и спашавање, коjе су имале за циљ упознавање са њиховим надлежностима у систему заштите и спашавања и договор у вези спровођења ове теренске вjежбе.

Поводом студиjске посjете, в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић jе, захваливши представницима локалних самоуправа Котора, Тивта и Херцег Новог и другим субjектима на конструктивноj сарадњи и подршци, истакао  да jе задовољан почетним припремама коjе се спроводе на реализациjи проjекта и припреми међународне теренске вjежбе, коjа ће се спровести наредне године на подручjу Боке Которске. Нагласио jе да очекуjе да ова  вjежба  покаже колико смо спремни за jедан реални сценарио у случаjу дешавања земљотреса на овом подручjу.

Проjекат Баланс почео jе са реализациjом 1. jануара 2021. године и траjаће 24 мjесеца. Конзорциjум коjи реализуjе оваj проjекат чини 14 институциjа и организациjа из: Црне Горе (Директорат за заштиту и спашавање, Завод за хидрометеорологиjу и сеизмологиjу и ДОО ПАГ – Проjецт Адвисорy Гроуп), Хрватске, Албаниjе, Бугарске, Италиjе, Грчке, Кипра и Шпаниjе. Координатор проjекта jе Европски универзитет из Кипра (ЕУЦ). Циљ проjекта jе унапређење капацитета за припремљеност и реаговање у случаjу катастрофа, коjе захтиjеваjу заjедничку координирану акциjу посредством Механизма Униjе за цивилну заштиту. Размjена капацитета и ресурса, подршка доносиоцима одлука, употреба доказаних иновативних алата и заjедничка обука треба да доведу до унапређења прекограничних процедура сарадње у оквиру Механизма Униjе за цивилну заштиту.

Главне проjектне активности су организовање штабне вjежбе, вjежбе командног мjеста и теренске вjежбе на тему земљотреса на подручjу Боке Которске (териториjе општина Котор, Тиват и Херцег Нови) у 2022. години, а акценат проjекта jе на заштити културних добара и пружање подршке и помоћи дjеци и особама са посебним потребама у случаjу елементарних непогода и других несрећа, у овом случаjу земљотреса.

Вjежба ће омогућити тестирање концепта подршке земље домаћина и процедура примања међународне помоћи у случаjу разорног земљотреса, у ситуациjи када држава ниjе у могућности да се сопственим капацитетима избори са посљедицама катастрофе. Такође, вjежба омогућава тимовима да увjежбаваjу технике трагања и спашавања из рушевина, употребу нових технологиjа, међусобну сарадњу и интероперабилност.

Укупна вриjедност проjекта износи 1.153.669,00 €, од чега Европска униjа финансира 939.418,02 €. Опредиjељени износ за Црну Гору jе 437.651,40 €, док су одобрена средства за Министарство унутрашњих послова – Директорат за заштиту и спашавање 359.006,40 еура, од чега ЕУ финансира 305.155,44 € (85%), закључено је у саопштењу МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:37