/ -FOTO: SHUTTERSTOCK
26/02/2023 u 07:20 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Roditeljima nadoknade za deceniju povećane 42 eura

U nekim gradovima uopšte nema dnevnih centara za boravak djece i odraslih sa smetnjama u razvoju, ili su postojeći nedovoljnih kapaciteta, ukazuju iz ASP-a

U Crnoj Gori je proteklog mjeseca bilo 2.930 korisnika naknade roditelju ili staratelju djece ili odraslih sa teškoćama u razvoju, koji ne mogu da brinu o sebi, a mjesečna naknada za takvog roditelja ili njegovatelja iznosila je 235 eura i za proteklu deceniju je uvećana za samo 42 eura, iako su ukupni troškovi života u tom periodu enormno porasli.

Iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP) kažu za "Dan" da je podatak o ukupnom broju korisnika ove naknade iz javno dostupnih vladinih evidencija i problematizuju činjenicu da je za maltene deceniju, od kada se može ostvariti ovo pravo, naknada uvećana za simboličnih četrdesetak eura.

Кako smatraju u toj NVO, to je jasan pokazatelj da su roditelji ili staratelji bolesne djece i odraslih nevidljivi za državu i da je ona na njih maltene zaboravila.

– Ovo posebno što se radi o najranjivijim porodicama u ovom društvu, često samohranim roditeljima ili hraniteljima, čiji su životi podređeni brizi za bolesnu djecu (i odrasle), zbog čega trpi i njihov radni angažman, društveni i socijalni životi, ali često i ukupni životi takvih porodica, koje se nerijetko suočavaju sa različitim oblicima društvene i socijalne isključenosti – ukazuju iz ASP-a.

Pravo ostvaruju samo ako je dijete sa teškim invaliditetom

Prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, jedan od roditelja, odnosno staratelj korisnika prava na ličnu invalidninu ima pravo na naknadu, za svakog korisnika pojedinačno, pod uslovom da ne koristi uslugu smještaja.

Kada je ustanovljeno ovo pravo ono je iznosilo 193 eura.

– Pravo na ličnu invalidninu ostvaruje lice sa teškim invaliditetom – napominju iz ASP-a.

Кako su dodali, sve to često vodi i egzistencijalnim problemima ovih krajnje ranjivih porodica, pa je tim roditeljima i starateljima potrebna ne samo finansijska podrška, nego naročito institucionalna, a to u dobroj mjeri izostaje.

– U nekim gradovima uopšte nema dnevnih centara za boravak djece i odraslih sa smetnjama u razvoju, ili su postojeći nedovoljnih kapaciteta, a o oblicima povremenog (vikendom) ili popodnevnog ili večernjeg smještaja ne treba ni govoriti. Sa 26 godina mnogima se zatvaraju vrata za boravak u dnevnim centrima, medicinske usluge za takve osobe se teško ostvaruju, pa roditelji i hranitelji podnose najveći teret takvog društvenog okruženja – kažu iz ASP-a.

I, kako ističu, umjesto da država učini sve da kroz različite oblike socijalnih usluga i kvalitetniju finansijsku podršku pomogne upravo takvim porodicama, u ovoj zemlji novca za to nema, ali ima za sve drugo – glomaznu administraciju, beneficije, putovanja, dnevnice, službena auta, gorivo, telefone...

Ako je suditi po javnim vladinim evidencijama, u januaru ove godine pravo na ovu naknadu ostvarilo je 799 lica u Podgorici, 320 u Nikšiću, 281 u Bijelom Polju, 194 u Baru, 142 u Rožajama, 119 u Herceg Novom i 117 u Pljevljima. Istovremeno, najmanji broj korisnika ovog prava je u Šavniku, sedam roditelja ili hranitelja, Plužinama, 10, Žabljaku, 13, Andrijevici, 19, i u Petnjici, gdje je bio 21 korisnik.

Evidencija pokazuje da je u Gusinju 28 korisnika ovog prava, u Кolašinu 36, u Tivtu 44, u Mojkovcu 51, u Plavu 59, u Golubovcima i Кotoru po 68, u Budvi i Tuzima po 83, u Cetinju 87, u Danilovgradu 90, u Ulcinju 92, a u Beranama 99.

Ukupan iznos koji je u januaru ove godine isplaćen za ovu vrstu naknada je oko 690.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:51