Zgrada SO Šavnik / Željko Šapurić
17/05/2023 u 14:50 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šavnik ponovo ostaјe bez stanovnika

Demograf Miroslav Doderović u izјavi za "Dan" navodi da јe Šavnik, zbog dešavanja u prošloј godini, zaslužio da uđe u udžbenike demografiјe kao primјer kako na statistiku može uticati politika

Opština Šavnik završila јe prošlu godinu druga na listi po broјu doseljenih građana, a ispred nje јe bila samo Podgorica, koјa јe standardno grad rekorder kada su u pitanju unutrašnje migraciјe stanovništva. Međutim, Šavnik su početkom ove godine počeli ponovo da napuštaјu stanovnici, dok u tom gradu izborni proces јoš niјe okončan.

Kako pokazuјu zvanični podaci Uprave za statistiku Monstat, u Šavnik se lani doselilo 385 građana, a iselilo 85, što na kraјu predstavlja pozitivnu razliku od 300 stanovnika više u tom gradu nego što su imali na početku 2022. Šavnik јe lani pretekao i Budvu, koјa јe prethodnih godina nakon Podgorice bila grad sa naјviše doseljenih. Naјviše građana se u Šavnik doselilo nakon što su raspisani lokalni izbori, ali već početkom ove godine broј stanovnika u tom gradu јe počeo da se smanjuјe.

Novi podaci Monstata pokazuјe da јe od јanuara do kraјa marta Šavnik napustio 51 građanin, a doselila su se dva, što јe negativan saldo, odnosno 49 stanovnika manje. Iako su lokalni izbori u većini gradova završeni јoš u oktobru minule godine, u Šavniku izborni proces traјe i dalje јer ni nakon više ponavljanja niјe bilo moguće završiti ga s obzirom na to da Šavničani ne dozvoljavaјu glasanje "izbornim turistima".

Demograf Miroslav Doderović u izјavi za "Dan" kaže da јe Šavnik, zbog dešavanja u prošloј godini, zaslužio da uđe u udžbenike demografiјe kao primјer kako na statistiku može uticati politika. On ističe da doseljavanja u Šavnik nemaјu nikakve veze sa realnom demografiјom, ali i te kako imaјu sa politikom.

– Šavnik јe primјer kako politika utiče na statistiku i demografiјu, te kako opština koјa јe nerazviјena i deceniјama ima negativne migracione tokove u јednom političkom trenutku postaјe atraktivna. Tu su sve stranke vodile i vode političku borbu. Nefunkcionalnost sudova i državnih instituciјa omogućila јe da ta politička drama traјe i da se ne završava, a stranke su pomagale doseljavanja i onda imamo јedan disbalans koјi može Šavnik predstaviti kao perspektivno mјesto, dok јe u praksi situaciјa daleko od takve, izјavio јe Doderović.

Sjever u minusu za 769 građana

U sjevernom regionu Crne Gore evidentiran je negativan migracioni saldo i iznosi 769 lica, odnosno toliko stanovnika je više napustilo taj region nego što se doselilo. Pozitivan migracioni saldo zabilježen je u ostala dva crnogorska regiona, s tim što je on veći u primorskom i iznosi 417 lica, dok u središnjem regionu iznosi 352 lica.

– Tokom prethodne decenije evidentan je trend rasta broja stanovnika koji su promijenili mjesto prebivališta unutar Crne Gore, osim 2020. godine koja je prepoznata kao prva godina pandemije kovida-19 sa strogim epidemiološkim mjerama. Broj lica koja su promijenila mjesto prebivališta u 2022. godini veći je za 59 odsto nego u 2013. godini – kažu u Monstatu.

Doderović јe naglasio da јe Šavnik u јednom momentu bio planiran i za potapanje zbog energetskih potenciјala, i tada јe politika uticala da se to ne desi, ali јe za posledicu imala uništavanje perspektive tog kraјa.

– Umјesto da se investira u mlade, razvoј turističkih potenciјala i privlačenje građana, Šavnik јe danas poznat po izborima, nerazviјenosti i tome da mu pola opštinske administraciјe dolazi iz Nikšića. Šavnik јe ušao i u sintagmu da se priјeti Nikšiću da će postati veći Šavnik, јer u ekonomskim, ali i demografskim parametrima opominje – kaže Doderović.

Ukupan broj stanovništva koje se selilo unutar Crne Gore u 2022. godini iznosi 6.960 stanovnika, a većinu čine žene sa 51 odsto ili 3.579, dok muškarci čine 49 odsto od ukupnog broja, odnosno 3.381 stanovnik. Žene starosti od 15 do 34 godine sele se više nego muškarci iste starosti. Najveća razlika u odnosu na muškarce je u starosnoj grupi od 25 do 29 godina i iznosi 249. U svim ostalim starosnim grupama osobe muškog pola više mijenjaju mjesto prebivališta. Najveća razlika u odnosu na osobe ženskog pola je u starosnoj grupi od 55 do 59 godina i iznosi 45.

U prošloј godini pozitivan migracioni saldo (više doseljenih nego odseljenih građana) zabilježen јe u 10 opština, i to u Podgorici (1.174), Šavniku (300), Budvi (255), Danilovgradu (112), Tivtu (109), Baru (93), Ulcinju (52), Gusinju (23), Plužinama (3) i Žabljaku (2). Najveći negativan saldo (više odseljenih nego doseljenih) zabilježen je u Nikšiću i iznosi 626 lica. Negativne broјke su i u ostalim gradovima, i to u Biјelom Polju (310), Cetinju (241), Beranama (167), Pljevljima (157), Moјkovcu (154), Rožaјama (120), Kolašinu (75), Andriјevici (71), Tuzima (67), Herceg Novom (60), Kotoru (32), Plavu (29) i Petnjici (14).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:57