Ministar Scekic sa saradnicima na Ministarskom sastanku na Malti / - MINISTARSTVO ZDRAVLJA
18/11/2022 u 15:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić - Fearne: Male države dijele zajedničke izazove u primjeni digitalnih zdravstvenih sistema

Ministar zdravlja učestvuje na ministarskom sastanku koji se održava na Malti

Saradnja malih zemalja može ubrzati pružanje jednakog pristupa zdravstvenim uslugama kroz digitalizaciju i to je najbolji način za postizanje osnova koje postavlja evropski program rada, saopšteno je na ministarskom sastanku koji se održava na Malti a na kojem učestvuje i crnogorski ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Šćekić je kazao da Crna Gora  prepoznaje vrijednosti podataka i digitalnog zdravstvenog sistema, ali i potrebu da zemlje ulažu u dosljedne i standardizovane pristupe.

- Moć podataka nam je od ogromne pomoći, što se pokazalo tokom pandemije COVID-19. Moramo biti bolje pripremljeni putem pristupa visokokvalitetnim zdravstvenim podacima za pružanje svakodnevne zdravstvene zaštite, za donošenje politika i rješavanje izazova zdravstvene sigurnosti s kojim će se zemlje suočiti u budućnosti. To naravno ne možemo postići bez moderne, mobilne i stručne zdravstvene radne snage, koja je preopterećena, te moramo učiniti sve što možemo kako bismo im pružili obuku i tehnologije koje su dokazano sigurne da bismo poboljšali njihove radne uslove, poručio je Šćekić

Šćekić je naglasio značaj digitalnih tehnologija koje, kako je rekao, imaju ogroman potencijal da omoguće i osnaže pojedince da donesu važne odluke.

- Moramo zajedno raditi na aktivnostima za podršku razvoju digitalne i zdravstvene pismenosti našeg stanovništva kako bi spriječili dezinformacije o zdravstvenim pitanjima što postaje ozbiljna briga za javno zdravlje i naraušavanje povjerenja, kazao je ministar.

Šćekić je zahvalio malteškom kolegi Fearneu i njegovom timu na organizaciji važnog susreta koji je izuzetna prilika za sagledavanje stanja u oblasti digitalizacije zdravstva u malim zemljama te razmjeni iskustava  i mogućnosti daljeg unapređenja i saradnje u ovoj oblasti.

Bilateralni odnosi Crne Gore i Malte ocijenjeni su kvalitetnim i intenzivnim, a ministri su  se saglasili  da su edukacija i razmjena kadra na svim nivoim, između ostalog, prepoznati  kao jedna od ključnih mogućnosti koje za rezultat mogu imati dobrobit  za obje zemlje.

Jačanje kadrovskih kapaciteta i stručno osposobljavanje ljekara i srednjeg medicinskog kadra u centru je pažnje partnerskih zemalja i učesnica sastanka, a to je bila i ključna tema Samita malih zemalja, održanog početkom juna u Bečićima, čiji je domaćin ove godine bila Crna Gora.

Tokom razgovora je posebno naglašeno da saradnja malih zemalja i razmjena iskustava mogu doprinijeti unapređenju najslabijih karika u zdravstvenim sistemima, s ciljem bolje dostupnosti zdravstvene zaštite za sve građene.

Šćekić je istakao opredijeljenost resora kojim rukovodi da prati globalni medicinski napredak te kroz pomoć razvijenih zemalja, svjetsku medicinu dovede u Crnu Goru, a podrška Malte, kao zemlje članice Evropske Unije bi, kako je istakao,  bila od neprocjenjivog značaja.

On je informisao malteškog kolegu Fearnea da Crna Gora ima potencijal i perspektivu da bude regionalni centar za telemedicinu, u čemu je i dobila podršku Njemačkog Instituta Robert Koch kao i Svjetske zdravstvene organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:27