Sjednica Senata prijestonice / - FOTO: KABINET GRADONAčELNIKA
16/01/2024 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Senat prijestonice dao saglasnost za nastavak izgradnje žičare Kotor-Lovćen-Cetinje

Žičara je jedan od najvažnijih turističkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, poručio predsjednik države Jakov Milatović

Na današnjoj sjednici Senata Prijestonice, kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, izglasana je saglasnost za nastavak izgradnje druge faze žičare Kotor-Ivanova Korita (Lovćen)-Cetinje.

Senat Prijestonice Cetinje, koji se sastao na inicijativu gradonačelnika prijestonice  Nikola Đurašković, dao je punu podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje žičare, koja podrazumijeva izgradanju druge međustanice "Ivanova korita" i završne stanice na Cetinju.

Predsjednik Milatović je kazao da je projekat izgradnje žičare Kotor-Ivanova korita (Lovćen)-Cetinje jedan od najvažnijih turističkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, sa aspekta unapređenja turističke ponude, ali i mjerljivih ekonomskih benefita za javni, privatni sektor i građane.

- Izgradnja ove žičare biće jedinstven projekat u svijetu kako zbog svoje dužine, tako i zbog činjenice da je riječ o žičari koja će spajati dva istorijski veoma značajna grada u državi - Cetinje i Kotor. Predstavljaće izuzetan turistički ugođaj, da sa obale Jadrana, iz jednog od najljepših svjetskih zaliva, Boke Kotorske, se uživa u motivima planine Lovćen, a potom i u prijestonici Crne Gore - kazao je Milatović.

Na današnjoj sjednici donesen je zaključak da prijestonica Cetinje, u cilju stvaranja preduslova za nastavak izgradnje žičare, primjenu Urbanističko-tehničkih uslova i izradu tehničke dokumentacije, iz kapitalnog budžeta za 2024. godinu, finansira izradu Studije opravdanosti, Cost-Benefit analize, Detaljnu studiju predjela i izradu idejnog projekta.

Đurašković istakao je da bi nastavak izgradnje žičare i njen konačan završetak imao brojne benefite kao što su kreiranje nove turističke ponude u Crnoj Gori, povećanje atraktivnosti Crne Gore stranim turistima i pune valorizacije turističkih i kulturnih potencijala crnogorske prijestonice.

- Prva faza projekta podrazumijevala je izgradnju žičare od početne stanice Dub do međustanice Kuk i realizovana je u potpunosti, a nastavak izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje podrazumijevao bi izgradnju druge međustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju ukupne dužine oko 10.780 metara. Međustanica Ivanova korita nalazi se u centru Nacionalnog parka "Lovćen" na 1.265m nadmorske visine, a početna stanica Cetinje se planira na lokaciji u blizini Ljetnje pozornice, uz obavezno poštovanje važećih urbanističko-tehničkih uslova kako se ne bi narušila zaštićena zona pozorišta na otvorenom - kazao je Đurašković.

Senat, koji je zasijedao u proširenom sastavu, donio je zaključak da Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa NP "Lovćen" preispita poziciju trase žičare Kuk – Ivanova korita – Cetinje zadate Prostornim Planom posebne namjene NP "Lovćen", kao i da Prijestonica Cetinje sa relevantnim nadležnim ogranima ostvari saradnju po pitanju ukrštanja trase žičare sa saobraćajnicama i dalekovodom.

Nakon dobijanja potrebne dokumentacije Senat Prijestonice će organizovati posebnu sjednicu na kojoj će se donijeti konačna odluka o načinu nastavka realizacije projekta izgradnje žičare Kotor-Ivanova korita (Lovćen)-Cetinje i modelu njenog finansiranja.

Članovi Senata iskazali su zadovoljstvo realizacijom prve faze projekta žičare Kotor-Lovćen i saglasili se da treba voditi računa o zaštiti životne sredine Nacionalnog parka Lovćen. Uzimajući u obzir istorijski i kulturni značaj Prijestonice, izgradnja druge faze žičare, koja bi povezala Kotor i Cetinje, doprinjela bi punoj valorizaciji turističkih potencijala Prijestonice i turističkoj ponudi Crne Gore. Prisutni su istakli da je neophodno ubrzati aktivnosti svih nadležnih institucija kako bi došlo do povezivanja žičare sa Cetinjem i izraditi sve neophodne analize uz puno učešće i posvećenost svih relevantnih institucija.

Sjednici u proširenom sastavu prisustvovali su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, sekretarka Senata Olivera Krivokapić, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti prof. dr Dragan K. Vukčević, rektor Univerziteta Crne Gore dr Vladimir Božović, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Vladimir Martinović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, Savjetnik Predsjednika Crne Gore za ekonomiju Mladen Grgić, Savjetnik Predsjednika Crne Gore za pravna pitanja Ivan Šikmanović i zamjenik gradonačelnika Prijestonice Marko Brnović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 10:41