/ - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
20/11/2023 u 13:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šimun-Kalkavan: Turskapodržava razvoj zdravstvenog sistema u Crnoj Gori

I ambasador Kalkavan je istakao posebnu zahvalnost i naglasio senzibilitet crnogorskog naroda podsjećajući na razorni zemljetros koji je početkom godine pogodio Tursku

Turska i Crna Gora njeguju tradicionalno prijateljske odnose u mnogim oblastima, a uz obrazovanje, zdravstveni sistem zauzima vrh  prioritetnih aktivnosti  za koje je zainteresovana ambasada Turske. To je saopšteno  tokom sastanka ministra zdravlja, dr Vojislava Šimuna i ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori NJ.E. Bariša Kalkavana.

Ministar Šimun zahvalio je turskom ambasadoru na dosadašnjem angažmanu koji se ogleda kroz kontinuiranu podršku Turske projektima iz zdravstva preko Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA),a koja je do sada uložila značajna sredstva kroz infrastrukturne projekte u zdravstvenim ustanovama.

I ambasador Kalkavan je istakao posebnu zahvalnost i naglasio senzibilitet crnogorskog naroda podsjećajući na razorni zemljetros koji je početkom godine pogodio Tursku.

‘‘Iako znatno manja po svojim kapacitetima, Crna Gora je tada pokazala svoju veličinu. U kratkom roku organizovana je akcija i timovi za pomoć u ugroženim područjima. Ne postoje riječi zahvalnosti za gest i  napore  koje je uložila Crna Gora tada‘‘ poručio je Kalkavan.

 U srdačnom i prijateljskom razgovoru sagovornici su mapirali modele nastavka saradnje.

- Prioritetne oblasti naše administracije u narednom periodu jesu unapređenje sistema zdravlja na svim nivoima. Ipak postoje segmenti koje želimo dodatno da promovišemo i damo im zamajac razvoja kakav zaslužuju. Tu prije svega mislim na zdravstveni turizam i potencijal koji Crna Gora posjeduje. Vaša pomoć i ekspertiza u tom smislu bila bi od velike koristi našem sistemu. Želimo da Crna Gora bude na mapi atraktivnih destinacija za zdravstvo‘ - kazao je dr Šimun ambasadoru Turske.

Tokom susreta  bilo je  riječi i o detaljima koraka koji slijede, a koji se ogledaju u ozbiljnom i kontinuiranom angažmanu profesionalaca iz Turske koji mogu pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu u oblasti digitalizacije, transplantacije organa, ali i drugih segmenata, gdje Turska ima izuzetne rezultate i zavidan napredak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:45