Šimun na sastanku / - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
22/01/2024 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šimun-Mušel: Standardizacija zdravstvenog sistema sa sistemom EU prioritet

Šimun je istakao da je Evropska unija (EU) glavni spoljno politički prioritet Crne Gore i da će u narednom periodu, kroz aktivnosti koje su planirane, težiti standardizaciji zdravstvenog sistema sa sistemom EU.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun, sa saradnicima, tokom prve zvanične posjete Briselu, sastao se sa Laurentom Mušelom, generalnim direktorom Direktorata za zdravstvenu pripravnost i reagovanje u vanrednim situacijama (DG HERA) Evropske unije, kako bi razgovarali o ekspertskoj i finansijskoj podršci zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Tom prilikom ministar Šimun je istakao da je Evropska unija (EU) glavni spoljno politički prioritet Crne Gore i da će u narednom periodu, kroz aktivnosti koje su planirane, težiti standardizaciji zdravstvenog sistema sa sistemom EU.

Ministar zdravlja je upoznao Mušela sa aktivnostima koje se sprovede, kao i sa onima koje su u planu i naglasio da je Crna Gora zemlja koja je, srazmjerno broju stanovnika, primila najveći broj izbjeglica iz Ukrajine, oko 40 hiljada i da je za sve one kojima je bila potrebna, besplatno pružena privremena zdravstvena zaštita, što je izazvalo dodatno opterećenje crnogorskog zdravstvenog sistema.

Mušel je čestitao Šimunu potpisivanje sporazuma i pristupanje programu „EU4Health“, pohvalio dosadašnji angažman, ističući da je to veliki uspjeh za Crnu Goru i zdravstveni sistem i korak bliže Evropskoj uniji.

Istakao je da će u saradnji sa linijskim direktoratima razgovarati o mogućoj pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore, kada je u pitanju pružanje zdravstvene zaštite za izbjeglice iz Ukrajine.

Na sastanku je bilo riječi i nabavaci, ali i nestašici ljekova, koja su sve prisutnija u EU. Mušel je upoznao Šimuna da je kroz civilni mehanizam zaštite EU, 1,2 milijarde eura odvojeno za hitne nabavke ljekova i da će ta sredstva moći da koristi i Crna Gora kao njegova članica.

Sagovornici su razgovarali i o EU kritičnoj alijansi ljekova, koja  je ključni savjetnik kreatora politike EU i koja će biti fokusirana na osiguranje snabdijevanja vitalnim ljekovima unutar unije. Alijansa ima za cilj borbu protiv nestašice lijekova, utvrđivanjem efikasnih strategija i zagovaranjem koordinisanih akcija EU. Poziv za priključivanje alijansi je otvoren do 16. februara 2024. godine i mogu joj pristupiti predstavnici veledrogerija iz naše zemlje.

Ministar Šimun je upoznao Mušela sa aktivnostima na izgradnji Javno zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije (PHEOC), u okviru Instituta za javno zdravlje i izrazio očekivanje da će Crna Gora dobiti podršku za edukaciju zaposlenih koji će biti angažovani u ovom centru, kako bismo bili u toku sa standardima  i procedurama na nivou EU.

Na sastanku je dogovoreno da se od strane DG HERA uputi poziv Ministarstvu zdravlja kada budu organizovane zajedničke vježbe i istraživanja, a Mušel je poručio da Evropska unija stoji na raspolaganju crnogorskom zdravstvenom sistemu, a dodatnu podršku pružiće kroz  treninge i twining projekte.

Pored  ministra Šimuna sastanku sa generalnim direktorom Mušelom i njegovim saradnicima prisustvovali su državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Mirjana Vlahović Andrijašević i mr Aleksandar Čampar, prvi sekretar u Misiji Crne Gore pri EU.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:22