škola, ilustracija Unsplash / - šKOLA, ILUSTRACIJA UNSPLASH
12/12/2023 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat prosvjete: U Budžet za 2024. nije uključeno povećanje zarada za nas, to je suprotno Granskom ugovoru

Umjesto poštovanja, susrijećemo se sa najavljenim, sada već izvjesnim kršenjem Ugovora, iako je na sastanku sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, navode oni

Sindikat prosvjete Crne Gore uputio je otvoreno pismo premijeru  Milojku Spajiću i ministarki Prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović. Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što u predlogu Budžeta za 2024. godinu nije uključeno povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti

- Poštovani premijeru i ministarko prosvjete, nauke i inovacija, kao predstavnici prosvjetnih radnika u Crnoj Gori izražavamo duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog toga što u predlogu Budžeta za 2024. godinu nije uključeno povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti, što je suprotno obavezama preuzetim Granskim kolektivnim ugovorom od strane Vlade Crne Gore.Sindikat prosvjete Crne Gore zahtijeva hitan sastanak s vama kako bismo razgovarali o ovom problemu i u duhu istinskog socijalnog dijaloga pokušali preduprijediti posledice koje ne želi niko od nas - navode u saopštenju.

Dodaju da "ogorčenost i nezadovoljstvo zaposlenih u prosvjeti su sveprisutni".

- Ovo nije samo pitanje nedostatka povećanja zarada, već i potpunog ignorisanja preuzetih obaveza i obećanja, koji su trebali unaprijediti status prosvjetnih radnika.Iznenađeni smo i razočarani što se najavljeno strateško partnerstvo sa Sindikatom prosvjete Crne Gore, koje je bilo vaše obećanje, realizuje na ovakav način. Umjesto poštovanja, susrijećemo se sa najavljenim, sada već izvjesnim kršenjem Ugovora, iako je na sastanku sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija, održanom 04.12.2023.godine, dogovoreno da nas obavijestite o odlukama Vlade Crne Gore po ovom pitanju. Sindikat prosvjete Crne Gore, na žalost, o svemu navedenom saznaje iz sredstava javnog informisanja - poručuju oni.

Dodaju da je njihova jasna – biti iskren socijalni partner, ali i boriti se svim pravnim sredstvima i legitimnim vidovima sindikalne borbe kako bismo zaštitili prava i dostojanstvo prosvjetnih radnika.

- Očekujemo da u što kraćem roku odgovorite na naš poziv za održavanje sastanka - poručuju u saopštenju koje potpisuje Radomir Božović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:22