Ilustracija
12/03/2023 u 20:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Statistika zabrinjava: U Crnoj Gori preko 100.000 izdatih oružanih listova

Ipak, da su crnogorski građani društveno odgovorni govori i podatak da su od 2015, vratili više od 1.980 komada oružja i 286 eksplozivnih naprava

Zabrinjava podatak da u Crnoj Gori ima preko 100 hiljada izdatih oružanih listova, te da je, nezvanično, skoro toliko komada vatrenog oružja u nelegalnom posjedu. Ako se tome doda da su samo tokom prethodne godine zabilježena 164 incidenta u kojima je upotrijebljeno vatreno oružje, onda se postavlja pitanje da li smo i previše liberalni i je li neophodno pooštriti kriterijume za dobijanje dozvole, prenosi portal RTCG.

Na blizu 620.000 stanovnika, u Crnoj Gori 100.000 izdatih oružanih listova. To je podatak Ministarstva unutrašnjih poslova. Ivan Pekić iz Internacionalne policijske organizacije kaže da osim legalnog naoružanja, crnogorski građani posjeduju i nelegalno.

- Prema nekim posljednjim i zvaničnim podacima specijalizovanih kuća koje su radile ta istraživanja podaci govore da nekih 130.000 vatrenog naoružanja posjeduju Crnogorci, do nekih nezvaničnih podataka da imamo nekih 80.000 vatrenog oružja nelegalnog u posjedu građana Crne Gore, naveo je Pekić.

A, za to su, kaže Pekić, krivi naša istorija i ratovi.

- Mi ni danas ne znamo iz magacina JNA gdje su nestale određene eksplozivne naprave, od zolje, pištolja, bombi, težeg naoružanja, imate čak i podatak da 2015. godine u terorističkom napadu u Parizu stradalo 130 ljudi gdje je istragom utvrđeno da su određena vatrena naoružanja bila tada u posjedu JNA, kaže Pekić.

Ranko Vuković, nekadašnji službenik MUP-a je do 1994. godine radio na izdavanju i oduzimanju dozvola za oružje. Tada je kaže, 20.000 građana imalo dozvolu.

Za dobijanje oružja uslovi su nekad bili liberalni, ali su kontrole, porucuje Vuković, bile oštre.

- Kontrolisali smo sve koji su imali oružje, sve prodavnice i kuće, da vidimo da li oni to drže po propisima, kaže Vuković.

Prema podacima Uprave policije, tokom protekle godine dogodila su se 164 incidenta u kome je upotrijebljeno vatreno oružje.

- Četiri incidenta koja su se desila u lovu ili na slavljeničkom pucanju, imali smo u kriminalnom kontekstu 19 incidenata, u radnjama policije šest, nasilje u porodici dva, 11 na javnom mjestu i 96 u djelovanju policiije na zapljeni oružja, kazao je glavni policijski inspektor Mladen Marković.

Da bi građanin kupio oružje, mora imati ličnu kartu i odobrenje izdato od MUP-a.

U jednoj podgorickoj radnji koja prodaje oružje i municiju kažu da oni koji kupuju poštuju sve propise, te da im se nije dogodilo da neko traži oružje bez odobrenja.

- Nijesmo imali takvih zahtjeva, generalno u Crnoj Gori svi znaju šta je potrebno da bi se dobilo oružje tako da nismo imali takvih zahtjeva, naveo je za TVCG prodavac Nikola Ilinčić.

Ipak, da su crnogorski građani društveno odgovorni govori i podatak da su od 2015, vratili više od 1.980 komada oružja i 286 eksplozivnih naprava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. decembar 2023 04:04