Rektor Vladimir Božović otvorio Studentski park / PR Centar
18/07/2023 u 21:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svečano otvoren Studentski park u Podgorici

Nekada šljunkovita ravnica, bez sadržaja, danas je oplemenjeni prostor, nova pluća grada, u čijim blagodetima, osim studenata, mogu uživati i građani Podgorice i njeni gosti

Studentski park, koji se nalazi na prostoru oko tehničkih fakulteta i studentskih domova u Podgorici, ukupne površine 25 hiljada kvadrata, sa zelenom površinom projektovanom u skladu sa standardima i izgledom parkova modernih svjetskih kampusa, svečano je otvoren večeras.

Rektor UCG Vladimir Božović kazao je da se, razmišljajući o ovom događaju, „zaglavio u misli kako otvoriti otvoreni park“.

image

Studentski park

- DJORDJE CMILJANIC

„To zvuči pomalo kao dječija pitalica, skoro pa da je možemo smjestiti na početku čuvenog romana pisca Antoana de Sent Egziperija. U suštini, sve vrijednosti koje su prožete u toj knjizi, na neki način su vidljive i na ovom mjestu. To jeste priča o nesebičnosti, požrtvovanju, zagledavanju u nešto više u odnosu na naše male živote“, naveo je Božović.

Kazao je da skulpltura cvijeta, koja se nalazi u parku, predstavlja fragmet i izraz trajanja, visoke kulture na ovim prostorima, ali i fragment Oktoiha.

„Mislim da je ovo idealan dan za ovu vrstu događaja, jer se baš danas osjeća koliko su ove površine važne za ovaj grad i koliko je ovaj dan dobar da ukažemo na važnost činjenice što imamo ovako divan prostor, zahvaljujući našim prijateljima“, rekao je Božović.

image

Studentski park

- DJORDJE CMILJANIC

Univerzitet Crne Gore pokrenuo je 2021. godine akciju ozelenjavanja kampusa na prostoru oko tehničkih fakulteta i studentskih domova, ukupne površine 25 hiljada kvadrata.

Nekada šljunkovita ravnica, bez sadržaja, danas je oplemenjeni prostor, nova pluća grada, u čijim blagodetima, osim studenata, mogu uživati i građani Podgorice i njeni gosti. 

Zelena površina  oplemenjena je sa 15 različitih vrsta sadnica prilagođenih našem podneblju, a posađeno je preko 1.100 sadnica platana, lipa, košćela, judinog drveća, maslina, borova pinjola i žive ograde od fotinije.

image

Studentski park

- DJORDJE CMILJANIC

Kako bi se poboljšali uslovi za boravak, odmor i rekreaciju studenata i građana postavljen je moderan parkovski mobilijar – 51 klupa i 25 korpi za otpatke, a ugrađena je i nova rasvjeta i sistem za navodnjavanje.

Dio parka je i vajarski rad – Ligatura, koji je Univerzitetu Crne Gore ustupila Nacionalna bibolioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, uz saglasnost autora djela, vajara i redovnog profesora Fakulteta likovnih umjetnosti UCG u penziji Milivoja – Miška Babovića. 

(VIDEO) Sjutra svečano otvaranje univerzitetskog parka

Iz Univerziteta podsjećaju da su do sad izgradili tri veoma lijepa parka sa svim pratećim sadržajima, u okviru centralnog univerzitetskog kampusa: studentski park kod zgrade tehničkih fakulteta, dovršili park ispred zgrade Rektorata, te park kod Studentskog doma, uz fontanu kod Biotehničkog fakulteta koja je stavljena u funkciju. Njihova ukupna površina je preko 30 hiljada kvadrata.

U ovoj misiji, Univerzitet je imao pomoć Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Glavnog grada i kompanija: CRBS, Eurozox, Novi Volvox, Sin Commerce LD gradnja, Indel, CEDIS, Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacije Podgorica, Institututa Konfucije, preduzeća Lutrex, Stadion, Sport Vision, kompanije Strabag i Ramel, te Hipotekarne, Crnogorske komercijalne i Erste banke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:10