Predstavnici UCG sa predstavnicima Svjetske banke / - UCG
19/03/2024 u 11:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjetska banka otvorena da podrži UCG u realizaciji projekta za dekarbonizaciju energetskog sektora

Predstavnici Svjetske banke otvoreni su da podrže Univerzitet Crne Gore u konkretizaciji realizacije projekta za dekarbonizaciju crnogorskog energetskog sektora, saopšteno je na sastanku predstavnika dvije institucije.

Rektor Univerziteta, Vladimir Božović i viši specijalista za oblast energetike u Svjetskoj banci, Jurij Mirošničenko, sastali su se sa saradnicima u okviru posjete delegacije Svjetske banke Crnoj Gori povodom realizacije projekta za dekarbonizaciju energetskog sektora.

- Na Univerzitetu smo zainteresovani za obezbjeđivanje dodatnih, vanbudžetskih sredstava za infrastrukturne intervencije na Univerzitetu, te uvećanje energetske efikasnosti kroz koncept zelenog univerziteta, kazao je Božović na sastanku.

On je predstavio Univerzitet kao najstariju visokoškolsku instituciju koja ove godine slavi jubilej – 50 godina rada, a infrastrukturne objekte ima u Podgorici, Cetinju, Baru, Kotoru, Nikšiću, Herceg Novom, Beranama i Bijelom Polju.

Božović je ukazao na kontinuirane napore Univerziteta da unapređuje uslove rada za najmnogobrojniju studentsku zajednicu u Crnoj Gori.

Mirošničenko je rekao da je za realizaciju projekta, koji treba da podrži Crnu Goru u dekarbonizaciji energetskog sektora, važan analitički i strateški pristup, te da su na samom početku preduzimanja potrebnih koraka.

- Univerzitet Crne Gore, u skladu sa ulogom koju ima, kao najstarija visokoškolska obrazovna institucija, nastoji da da svoj puni doprinos efikasnijoj upotrebi prirodnih resursa, smanjenju zagađenja, održavanju biodiverziteta, rješavanju klimatskih promjena, kao i da, kroz lični primjer, jača društvenu odgovornost, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:24