/ PHOTO BY ANDRES SIIMON ON UNSPLASH - UNSPLASH
01/08/2023 u 18:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO: Akcize u Crnoj Gori utiču na manju upotrebu duvana

Dokazi o intervencijama na tržištu duvana pokazuju da je najefikasniji i najkonkretniji način da se smanji upotreba duvana podizanje cijene putem akciza na duvan, navodi se u izvještaju SZO

Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je Crnu Goru zbog povećanja akciza na duvan, kako bi se smanjio štetan uticaj duvana, navodi se u izvještaju SZO o globalnoj duvanskoj epidemiji 2023. godine.

U tom dokumentu, navodi se da je upotreba elektronskih cigareta zakonski regulisana u našoj državi, a naročito su nas pohvalili jer smo ostvarili najveći nivo akciza još od 2008. godine.

- Dokazi o intervencijama na tržištu duvana pokazuju da je najefikasniji i najkonkretniji način da se smanji upotreba duvana podizanje cijene putem akciza na duvan- navodi se u izvještaju SZO.

Ta organizacija navodi da je porez na duvan najmanje usvajana mjera.

- U 2022. godine samo 12 odsto svjetske populacije koja živi u 41 zemlji bilo je zaštićeno poreskim stopama od 75 odsto ili više vezano za cijenu najpopularnije marke cigareta- piše u dokumentu.

Podsjetimo, izmjene Zakona o akcizama, usvojene u februaru ove godine, od jula su stupile na snagu, a uticaće, između ostalog, na povećanje cijena paklice cigareta oko deset centi.

Iz Vlade su ranije kazali da kada je u pitanju akciza na duvan, od 1. januara naredne godine trebalo bi da smo u potpunosti usklađeni sa direktivom EU, po kojoj ukupna akciza ne može biti ispod 90 eura, a nama će biti 91,6 eura, prenosi rtcg portal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:19