/ ILUSTRACIJA FOTO - SRĐA BOLJEVIĆ
21/11/2022 u 13:38 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO i EU nastavljaju sa podrškom zdravstvenom sistemu Crne Gore

Uz podršku SZO, Ministarstvo zdravlja radi na definisanju strateškog okvira za unaprijeđenje zdravlja

Danas je otpočela višednevna SZO ekspertska posjeta radi  procjene bezbjednosti bolnica u CG, koju finansijski podržava Direktorat za susjedstvo EU -DG NEAR, u sklopu Regionalnog projekta za zemlje zapadnog Balkana.

Pozdravljajući učesnike, dr Ivana Zivković, generalna direktorka u Ministarstvu zdravlja istakla je da pandemija COVID-19 nas je naučila mnogim lekcijama i ukazala na nedostatke koje imaju i najspremniji zdravstveni sistemi.

- Naša zemlja je uspjela da formira medicinske krizne štabove kako bi se funkcionisanje zdravstvenog sistema nastavilo na najbolji mogući način i kako bi se što manje osjetio pritisak na pružanje zdravtsvenih usluga pacijentima na redovnom nivou. Funkcionalnost bolnica, efikasan klinički menadžment i obezbijedjenost potrebnih kapaciteta su okosnica otpornog zdravstvenog sistema. Zdravstvene krize su situacije koje često ne mogu da se planiraju, ali možemo da ih preduprijedimo na osnovu prethodnih iskustava Ili stvorimo uslove da sistem bude što manje pogođen i da se posledice osjete što je moguće manje- navela je ona.

Ministarstvo zdravlja i zdravstveni sistem Crne Gore će svakako biti posvećeno planiranju bolničkog odgovora na krizne situacije i raditi kontinuirano na pripremljenosti bolnica na krizne situacije.

- Uz podršku SZO, Ministarstvo zdravlja radi na definisanju strateškog okvira za unaprijeđenje zdravlja , i jačanje kapaciteta za pripremljenost i odgovor na vanredne situacije je strateški prioritet Ministarstva zdravlja i Vlade CG- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:58