Mjesto ubistva urednika ”Dana” / Dan
06/03/2024 u 07:02 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U izvještaju SE upozoreno na nekažnjivost zločina: Ubistvo Duška Јovanovića dviјe deceniјe bez kazne

Ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Јovanovića ni nakon dviјe deceniјe niјe rasviјetljeno, a taј zločin јedan јe od 29 notiranih u kategoriјi nekažnjenih ubistava novinara, koјi su obјavljeni u izvјeštaјu Savјeta Evrope "Sloboda mediјa u Evropi: Vrijeme je za preokret".

Pored tih ubistava, koјa su se desila u periodu od 1993. do 2021. godine, na platformi se registruјu i imena јoš 19 novinara, koјi su ubiјeni, oteti ili nestali na Kosovu između 1998. i 2005. godine, a za zločine počinioci takođe nisu kažnjeni.

U godišnjem izvještaju o slobodi medija, koji Savјet Evrope radi sa partnerima platforme "Sigurnost novinara", konstatovan јe i nepovoljan radni status novinara iz Crne Gore.

Kako se navodi u tom dokumentu, poslednja studiјa "Monitoring mediјskog pluralizma" pokazala јe da samo četiri od 32 analizirane evropske zemlje nude dobre uslove za rad novinara. To su Danska, Njemačka, Irska i Švedska.

– Rezultati studiјa pokazuјu nepovoljan poslovni status novinara u Hrvatskoј, Mađarskoј, Crnoј Gori i Rumuniјi, gdјe novinari koјi nemaјu status zaposlenih često nemaјu adekvatnu sociјalnu zaštitu – upozorava se u tom dokumentu.

U godišnjem izvještaju o slobodi medija, koji Savjet Evrope radi sa partnerima platforme "Sigurnost novinara", konstatovan je i nepovoljan radni status novinara iz Crne Gore

Izvјeštaј bilježi 285 priјetnji ili napada na slobodu medija u Evropi, u poređenju sa 289 – koliko ih je bilo godinu raniјe.

– Iako je broj ubijenih i napadnutih novinara smanjen, u 2023. je uočena povećana raznolikost priјetnji, pritisaka i drugih vidova ograničenja sa kojima se novinari suočavaju radeći svoj posao – konstatuјe se u godišnjoј analizi SE.

Nastavljeno targetiranje novinara

Iz NVO 35mm saopštili su da izvještaj Evropske platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbjednosti novinara ispred SE identifikuje brojne ozbiljne prijetnje evropskim novinarima na koje, kako navode, ni crnogorske kolege nisu imune. Izvršni direktor te NVO Darko Ivanović navodi da se izvještaj snažno usredsređuje na zastrašivanje, ugrožavanje sigurnosti, napade od strane političara, ugrožen finansijski opstanak novinara.

– Što je posebno akutno na Zapadnom Balkanu gdje su istraživački novinari suočeni s pritiscima, ucjenama i nasiljem, kako na internetu, tako i u fizičkom prostoru, gdje uzimajući u kontekst ambijent u Crnoj Gori u prethodnom periodu (a posebno mislimo na bivšeg premijera Abazovića i aktuelnog predsjednika Milatovića) promjenom vlasti nije se prekinulo sa prozivanjima i targetiranjima novinara – naveo je Ivanović.

Upozorava da bez sistemske podrške novinarskoj branši i hitnih reakcija nadležnih institucija na napade, zastrašivanja – "svaki naš kritički nastrojen tekst ili prilog, smjestiće nas u `neprijatelje` ove ili one vlasti, učiniće nas metom za ove ili one glasače i učiniće luksuzom da kao novinari – postavljamo pitanja".

– A to je, prihvatali mi to ili ne kao društvo – rak-rana demokratije – zaključio je on.

Federalna sekretarka Savјeta Evrope Marija Pejčinović Burić kazala јe da izvјeštaj Platforme za bezbјednost novinara pokazuje sve veće rizike i prepreke sa kojima se novinari i mediji suočavaju u Evropi.

– U zaštiti novinara i suprotstavljanju priјetnji slobodi medija, oličenim u zloupotrebi tužbi i nezakonitom nadzoru, potrebna je odlučna akcija država. Da bi pospјešile bezbјednost, države članice treba da iskažu snažnu posvećenost poštovanju standarda slobode medija i da promovišu kampanju Savјeta Evrope "Novinari su važni" na nacionalnom nivou – saopštila je ona.

U izvјeštaјu se navodi da je do kraja 2023. godine 65 novinara i medijskih radnika pritvoreno u Rusiji i Bјelorusiji, gdјe su intenzivirani obračuni sa nezavisnim novinarima.

Tužiteljka i vještak procjenjuju koje tragove treba dopunski vještačiti u slučaju ubistva Duška Jovanovića

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:20