Ilustracija / Facebook: JPU Đina Vrbica
10/01/2023 u 08:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U vrtićima tri puta više dјece nego što јe dozvoljeno

Iz Ministarstva prosvјete navode da јe namјera da se prime sva dјeca, a Ombudsman konstatuјe da se radi o kršenju normi i standarda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio јe da su pritužbe roditelja opravdane i da u јednom broјu vrtića u Tivtu i Podgorici ne postoјe adekvatni uslovi za boravak јer јe upisano i tri puta više dјece nego što јe propisano. Uprava za inspekciјske poslove utvrdila јe prilikom nadzora da su vrtići, i pored ograničenih kapaciteta i prebukiranosti, dobili obavјeštenje od Ministarstva prosvјete da se sva dјeca uključe u obrazovni proces. Uprave vrtića su upozorile da problem prebukiranosti i preopterećenosti vaspitnih јedinica postoјi već deceniјama.

”Ombudsman utvrdio da su pritužbe roditelja iz Tivta i Podgorice opravdane, a da јe odgovorno Ministarstvo prosvјete

U ЈPU "Bambi" u Tivtu, koјa može da primi 350 dјece, ove godine upisan јe 1031 mališan. Roditelji se žale da su prebukirane i dviјe vaspitne јedinice u vrtiću "Đina Vrbica". Iz te ustanove su u izјašnjenju naveli da јe proble nedostatka prostora evidentan na Zabјelu, Starom aerodromu i Zagoriču.

– Na osnovu sprovedenog postupka proizilazi da su pritužbe roditelja djece predškolskog uzrasta opravdane i da djeci koja pohađaju vrtiće – javne predškolske ustanove "Đina Vrbica" u Podgorici i "Bambi" u Tivtu nijesu obezbijeđeni adekvatni uslovi boravka u tim ustanovama, koji se tiču, bezbjednosti, sigurnosti i zaštite zdravlja. Zapaža se da je konkurs za elektronski upis djece u predškolske ustanove objavljen na sajtu Vlade Crne Gore u maju 2022. godine. U tekstu se, između ostalog, ističe da se kampanja upisa sve djece odvija u svakoj lokalnoj sredini u skladu sa programom ustanove i dio je projekta "Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu u Crnoj Gori", koji realizuje Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori.

Činjenica je da problem prekobrojnih grupa u pojedinim vrtićima postoji već deceniju, što takođe ističu i vaspitno-obrazovne ustanove, kao i da je Zaštitnik na to ukazivao i u ranijem periodu, dajući preporuke u cilju unapređenja, ali je istovremeno evidentno da je ovakvo stanje u pojedinim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori nezadovoljavajuće, da radi sigurnosti, zdravlja i dobrobiti djece na prvom mjestu, nije prihvatljiv pasivan odnos prema ovoj situaciji. Naročito imajući u vidu da se radi o dvjema sredinama (Podgorica i Tivat) u kojima su prisutni trendovi doseljavanja stanovništva, a prilikom obilazaka pojedinih opština u južnom regionu Zaštitniku su se usmeno obraćali roditelji i vaspitači ukazujući na prekobrojne grupe i teškoće u odvijanju vaspitno-obrazovnog rada u takvim uslovima.

Zapaža se, takođe, da nadležno ministarstvo nije realizovalo određene planirane aktivnosti koje su najavljivane još tokom 2017. godine, a ticale su se izgradnje predškolske ustanove u veoma naseljenom dijelu glavnog grada – Siti kvartu, u kojem ne postoji nijedna škola ili vrtić, a evidentno je da se povećava izgrađenost tog reona. Jedan od predloga ministarstva bio je model javno-privatnog partnerstva – navodi se u nalazu Ombudsmana.

Zaboravili na standarde

Zaštinik ističe da su standardi za boravak djece u vrtićima propisani sa ciljem da se direktno primjenjuju, a ne da se svake školske godine višestruko premašuju.

– Odstupanje od standarda, i to znatno, zahtijeva promptnu reakciju nadležnih organa u cilju neodložnog obezbjeđenja da djeca borave u odgovarajućim uslovima i u saglasnosti da propisanim standardima. Činjenica da postoje poteškoće sa kojima se pomenute predškolske ustanove suočavaju, kao što su nedovoljan prostor, veliki broj djece, migracije stanovnika ka ovim opštinama (bolje mogućnosti za zaposlenje i bolji životni uslovi u središnjoj i južnoj regiji uticali su na unutrašnje migracije i doveli su do povećane urbanizacije) nije razlog da se odustane od standarda i da se propisi ignorišu, već da predškolske ustanove, resorno ministarstvo i drugi relevantni organi koji mogu pomoći shodno svom mandatu (lokalne samouprave) ulože dodatni napor kako bi se obezbijedili propisani uslovi – navodi zaštitnik.

Kako se dalje navodi, potrebno јe hitno razmotriti ovu mogućnost, naročito što je mnogo ranije uveden sistem licenciranja privatnih predškolskih ustanova.

– Ovakvim postupanjem, kršenjem normi i standarda, da bi se, kako navodi Ministarstvo prosvjete, primila sva djece i dostigao predviđeni cilja od 95 odsto obuhvata, iznevjeravaju se očekivanja roditelja da djeca mogu dobiti kvalitetno predškolsko obrazovanje i vapitanje. Kod grupa koje broje znatno više djece od predviđenog broja upitna je i bezbjednost djece, dok je kvalitet nemoguće ostvariti. Prema dostupnim podacima, u Crnoj Gori postoji 37 privatnih predškolskih ustanova (od kojih pet internacionalnih) i 21 državna predškolska ustanova (dviјe u okviru obrazovnih centara, јedna u sklopu osnovne škole). Nastavljanjem sa ovakvom praksom u ustanovama koje ne obavljaju rad sa djecom na način predviđen standardima i normama umanjuje se kvalitet postignuća, odnosno samog obrazovanja i vaspitanja – zaključio јe ombudsman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:24