Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
29/01/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje Roditelji: Djeca su već dovoljno izgubila, vodite računa o njihovim interesima

Sigurni smo da nema potrebe da vas podsjećamo koliko su i kako djeca izgubila u obrazovnom procesu posljednjih godina, a posebno od pojave korone, i da je nedopustivo da se sada i ova neslaganja između Sindikata i Vlade dešavaju „preko njihovih leđa", piše u dopisu premijeru Spajiću i ministarki Jakšić Stojanović

Udruženje Roditelji uputilo je danas premijeru Milojku Spajiću, predsjedniku Sindikata prosvjete Radomiru Božoviću i ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović apel da u aktuelnim pregovorima o zaradama prosvjetnih radnika vode računa o interesima djece u Crnoj Gori.

U dopisu su prenijeli stavove roditelja koji su veoma revoltirani najavama da će štrajkovati na način da se neće realizovati nastava odnosno direktan rad sa djecom.

- Sigurni smo da nema potrebe da vas podsjećamo koliko su i kako djeca izgubila u obrazovnom procesu posljednjih godina, a posebno od pojave korone, i da je nedopustivo da se sada i ova neslaganja između Sindikata i Vlade dešavaju „preko njihovih leđa", piše u dopisu.

U udruženju Roditelji smatraju da se ne smije dozvoliti da se izgubi više ni jedan jedini dan školskog kalendara, kao ni nadoknade subotama.

- Osim što bi djeca, ni kriva ni dužna, nadoknađivala časove koje bi im neko ponovo „oduzeo“ mimo njihove volje, podsjećamo i da nadoknade časova uglavnom nijesu nadoknade u pravom smislu riječi jer se obično pretvore u izlete, dane spota, kroseve, takmičenja i slično... Svako malo se govori o preobimnom gradivu koje nastavnici ne mogu da stignu da ispredaju, i ovakve situacije samo dodatno pogoršavaju aktuelnu situaciju, koja je, kada je riječ o obrazovanju u našoj zemlji, zaista poražavajuća, navode u saopštenju.

Podsjetili su da zbog toga ovi pregovori imaju dodatnu težinu i da u Vladi i Sindikatu imaju na umu da krajnosti i prepucavanja ne smiju biti opcija jer se odlučuje o djeci.

- I roditelji su svjedoci da svi segmenti obrazovnog procesa i sistema obrazovanja nijesu u zavidnoj situaciji i vape za unapređenjem. Zbog toga je važno pronaći model koji će djelovati sveobuhvatno i osim dijela koji se odnosi na ekonomski status prosvjetnih radnika podrazumijevati i unapređenja kvaliteta rada. Od izuzetnog je značaja da u skladu sa tim Vlada konačno obrazovanju dodijeli posebni status i posveti mu dužnu pažnju, zaključuje se u saopštenju Udruženjs Roditelji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:51