/ - FOTO: SOLAR GRADNJA
11/08/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ugrađeni solarni paneli i na krovovima UIKS-a

Montažom u Spužu, završen je fotonaponski sistem snage 560kW, projektovan da zadovolji potrebe velikog potrošača i proizvede veću količinu čiste, zelene energije

Ekipe EPCG-Solar gradnje postavile su solarne panele na krovovima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore. Montažom u Spužu, završen je fotonaponski sistem snage 560kW, projektovan da zadovolji potrebe velikog potrošača i proizvede veću količinu čiste, zelene energije.

 - UIKS je još jedan u nizu korisnika - pored velikog broja domaćinstava, brojni poslovni subjekti i državne ustanove prepoznali su značaj obnovljivih izvora energije i benefite kako u pogledu značajnih umanjenja računa za električnu energiju, tako i u vidu doprinosa čistijoj životnoj sredini“- naveo je direktor EPCG-Solar gradnje Ranko Vuksanović. Rade Vojvodić, izvršni direktor UIKS-a, istakao je da će solarni paneli na krovovima objekata UIKS-a dugi niz godina proizvoditi besplatnu električnu energiju što predstavlja veliko rasterećenje za državni budžet, te da je to put kojim bi trebalo da idu sve institucije u Crnoj Gori- saopšteno je iz Solar gradnje.

Napominju da poslovnice banaka, proizvodne hale, veleprodajni i ugostiteljski objekti širom Crne Gore, sada posjeduju krovne solarne elektrane.

- Projektovani su tako da zadovolje prosječne potrebe korisnika za električnom energijom, a montaža većih solarnih sistema kod velikih potrošača strateški je značajna sa aspekta ušteda i rasterećenja distributivne mreže u periodima energetske krize i loše hidrologije- dodaju u saopštenju.

Na proizvodnim halama EPCG Željezare predviđena  je montaža krovne solarne elektrane u tri faze, ali i na zemljištu u krugu fabrike, Na krovu jedne od hala montirana je elektrana snage od gotovo 1,7MW.

- U projektu Solari učestvovala je i Pošta Crne Gore, Javni servis RTCG, Filozofski fakultet, Nikšićko pozorište, UIKS i brojni privredni subjekti, dajući doprinos energetskoj tranziciji. Za poslovne korisnike predviđeni su sistemi veće snage – od minimum deset, pa do više stotina kilovata. Projekti Solari predstavljaju početak masovne ugradnje solarnih elektrana i početak novog investicionog ciklusa koji je pokrenula Elektroprivreda, a koji se odnosi na nove obnovljive izvore, a EPCG-Solar gradnja će biti dio i narednih projekata- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:09