DRI UN Women / - FOTO: DRI
17/01/2024 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN Women organizacija u posjeti Državnoj revizorskoj instituciji: Saradnja sa DRI ocijenjena izuzetnom

Delegaciju UN Women-a primili su senator Branislav Radulović i državni revizor – načelnik u sektoru II, Blažo Savković

Delegacija Agencije Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), u sastavu Ermira Lubani, regionalna menadžerica za rodno odgovorno budžetiranje za Evropu i Centralnu Aziju i konsultantkinje Blerina Xhani i Minja Damjanović, boravila je u posjeti Državnoj revizorskoj instituciji.

Sastanak je organizovan povodom planirane izrade Analize provođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori. Cilj Analize jeste da se prikupe relevantne informacije o zakonodavnom okviru, ključnim akterima, procesima, kao i rezultatima vezanim za implementaciju rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori, te da se ponude preporuke za dalje unaprjeđenje.

Delegaciju UN Women-a primili su senator dr Branislav Radulović i državni revizor – načelnik u sektoru II, Blažo Savković, koji su prezentovali iskustva i ulogu DRI u oblasti rodno odgovornog budžetiranja. Radulović je upoznao tim UN Women-a o nalazima nedavno objavljene revizije uspjeha na temu uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja u Crnoj Gori. Revizijom uspjeha je ocijenjeno da su preduzeti početni koraci na uvođenju rodno odgovornog budžetiranja (ROB) u Crnoj Gori, ali još uvijek nijesu u dovoljnoj mjeri ostvareni preduslovi za uspješno sprovođenje u praksi.

Radulović istaknuo je da u potrošačkim jedinicama uglavnom nije obezbijeđeno da na sprovođenju programskog (rodnog) budžetiranja rade dovoljno edukovani i motivisani zaposleni koji raspolažu sa potrebnim podacima koji su neophodni za identifikovanje postojećih rodnih nejednakosti. Značajnu pažnju, dodao je Radulović, treba posvetiti razvoju prikupljanja i upravljanja podacima razvrstanim po polu i drugim kategorijama.

Radulović je upoznao delegaciju UN Women-a da je shodno potpisanom Protokolu o saradnji sa Skupštinom Crne Gore konačan izvještaj o predmetnoj reviziji dostavljen Odboru za rodnu ravnopravnost Skupštine.

- Nadamo se da će Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine tokom porljećnog zasjedanja Skupštine organizovati konsultativnu sjednicu povodom predmetnog izvještaja i s tim u vezi, sugerišemo da bi bilo korisno za raspravu da sjednici prisustvuju predstavnici UN Women organizacije, koji bi mogli predstaviti nalaze i preporuke iz objedinjenog regionalnog izvještaja - dodao je Radulović.

Revizija uspješnosti sprovođenja rodno odgovornog budžetiranja je realizovana kroz Sporazum za sprovođenje paralelne revizije uspjeha u oblasti Cilja održivog razvoja broj 5 UN Agende 2030 – „Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati sve žene i devojčice“, u kojoj su učestvovale, pored DRI Crne Gore i Državna revizorska institucija Republike Srbije, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske uz eksternu podršku UN Women-a.

- UN Women, već više od decenije aktivno podržava integraciju rodno odgovornog budžetiranja na Zapadnom Balkanu kroz pružanje tehničke podrške vladama, parlamentima, te kroz uključivanje civilnog društva i medija. Oslanjajući se na dobre rezultate i naučene lekcije, UN Women želi da istraži mogućnost uključivanja Crne Gore u regionalnu inicijativu o rodno odgovornom budžetiranju - pojasnili su iz UN Women organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:34