Milorad Dodik / INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL)
01/05/2024 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasador SAD pri UN: Dodik prijeti miru u regionu, nastavićemo sankcije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama (UN) Robert Vud najavio da će se nastaviti sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i onima koji su omogućili njegove "antidejtonske i koruptivne akcije".

- Njegove opasne radnje i secesionistička retorika prijete miru i stabilnosti regiona. Sankcije Dodiku i onima koji su omogućili njegove antidejtonske i korumpirane akcije će se nastaviti i u budućnosti - rekao je Vud na sjednici Saveta bezbednosti UN-a posvećenoj stanju u BiH.

On je ocijenio da političari koji insistiraju na podjelama štite svoje interese, dodavši da su RS i Dodik primer za to, jer ubrzavaju korake ka potkopavanju institucija i pozivajući na disoluciju države, prenosi Danas.rs.

- Na današnjem sastanku ističemo opasnost od etnonacionalizma koji proizlazi iz jednog pravca. Rusija zloupotrebljava Savjet bezbjednosti u svoje svrhe. SAD poziva sve vlade da sarađuju i iskoriste odluke EU kako bi započele pregovore s BiH. Svi lideri bi trebali težiti evroatlantskim integracijama - ocijenio je američki ambasador pri UN.

(VIDEO) Američki ambasador u BiH oštro osudio Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici

Dodao je da SAD zagovaraju izbjegavanje etnonacionalnih agendi i promovisanje transparentne uprave. „Destabilizujuće aktivnosti u BiH protive se evroatlantskim integracijama i Dejtonskom sporazumu. Postupci nekih lidera, uključujući Milorada Dodika, posebno negiranje genocida, izaziva zabrinutost“, naveo je Vud.

Prema njegovim riječima, Srebrenica nije bila greška, već je neupitna činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid, što su utvrdili međunarodni sudovi.

Vud je pozdravio odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da zabrani učešće na izborima osobama koje su osuđene za ratne zločine, naglašavajući da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ima ključnu ulogu da se obezbijedi sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

- Ključno je da institucije funkcionišu, uključujuči i pravosuđe, bez obzira na pokušaje određenih političara da to potkopavaju - ocijenio je on.

Navodeći da će OHR ostati u BiH sve dok ta zemlja ne ispuni sve potrebne kriterije da bi se okončao njegov mandat, Vud je istakao da SAD daju punu podršku OHR-u, za koji je rekao da brani Dejton i bori se protiv etnonacionalizma i korupcije.

U Savjetu bezbednosti kasno sinoć po srednjeevropskom vremenu, na zahtjev Rusije, održana je sjednica Savjeta bezbjednosti posvećena stanju u BiH. Savjetu bezbjednosti obratili su se i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:27