Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove / - FOTO: UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE, VETERINU I FITOSANITARNE POSLOVE
01/09/2023 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava za bezbjednost hrane: Opasnog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu

Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu, poručuju iz Uprave u saopštenju

Iz Uprave za bezbjednost hrane demantovali su navode da je u voću u kojem je spriječen uvoz u Crnu Goru porijeklom iz Srbije bilo zabranjenog pesticida Hlorpirofosa.

- Tačno je da smo naložili uništavanje blizu 10 tona košticavog voća, ali isključivo zbog količine rezidua pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i kod nas i u Republici Srbiji dozvoljeni za upotrebu. Naravno kao i u prethodnom periodu sprovodimo redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi svježe voće i povrće o čemu smo već više puta informisali javnost. Pojačanom kontrolom ustanovljen je prisustvo prekomjerne doze rezidua pesticida i pošiljke su povučene redovnom procedurom - navode iz Uprave.

Napominju da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o Hlorpirifosu.

- Do povećane količine ovih rezidua može doći usled prekomjerne upotrebe pesticida ili nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida. Napominjemo da sa Upravom za zdravlje bilja Republike Srbije imamo saradnju na veoma visokom nivou i da je Srbija statisticki gledano drzava u regionu iz koje imamo najmanje vraćenih odnosno neusaglasenih posiljki.

Navode da je svaki njihov mjesečni izveštaj dostupan javnosti od 15. u mjesecu i da su tako na  pitanja odgovorili na osnovu telefonskih razgovora sa inspektorima, pa je na taj način i došlo do davanja pogrešne informacije.

- Ono što je najvažnije je da smo postupili po pravilima i za mnogo manje opasne supstance postupili po zakonskim procedurama i kritične proizvode povukli sa tržišta što je i svrha našeg djelovanja. Naravno naši izveštaji će kao i do sada uvijek biti dostupni javnosti, a naš rad transparentan što smo više puta i dokazali. Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu - poručuju iz Uprave u saopštenju.

Spriječen uvoz voća sa opasnim pesticidom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:56