/ FOTO: Đorđe Cmiljanić - MUP
01/03/2024 u 19:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uručene nagrade i priznanja za posebne zasluge u razvoju sistema zaštite i spašavanja

Plaketa zaštite i spašavanja dodjeljena je Željku Vukićeviću – posthumno, dugogodišnjem profesionalnom instruktoru ronjenja i rukovodiocu Ronilačkog odjeljenja u Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD)

Na svečanom obilježavanju Dana zaštite i spašavanja i Međunarodnog dana civilne zaštite u Vili Gorica uručene su nagrade i priznanja za posebne zasluge u razvoju ovog sistema i iskazanu požrtvovanost prilikom obavljanja radnih zadataka.

Državni sekretar u MUP-u Petar Koprivica je čestitao  nagrađenima i kazao  da vjeruje da će njihov primjer biti inspiracija kolegama, ali i dodatni podstrek svim akterima da zajedno daju doprinos stvaranju pouzdanog sistema, koji će biti spreman da odgovori na najsloženije izazove.

U prethodnom  periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova je realizovalo značajan broj projekata, obuka, edukacija ali i administrativnih aktivnosti  čime je potvrdilo svoju posvećenosti i odlučnost da građane učini što sigurnijim u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

Pored uspješne saradnje sa subjektima sistema zaštite i spašavanja na nacionalnom nivou, na svim regionalnim i međunarodnim adresama prepoznati smo kao kredibilan partner koji gradi mostove prijateljstva i učestvuje u akcijama spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara i van naših granica.

- Posljednja takva aktivnost je bila prije nešto više od godinu dana u Turskoj, kada je crnogorski tim za traganje i spašavanje iz ruševina dobio priznanje i od turskog predsjednika Erdogana - istakao je Koprivica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uspješno sprovodi i svoje obaveze u okviru Pregovaračkog poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, na šta smo posebno ponosni.

- Procjena rizika od katastrofa je izrađena 2021. godine, a ovu uspješnu priču smo ovih dana zaokružili uspostavljanjem Zajedničkog sistema komunikacije i informisanja u vanrednim situacijama koji će pojednostaviti i unaprijediti našu komunikaciju sa Centrom za koordinaciju odgovora na vanredne situacije u Briselu, koji funkcioniše u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU, kao najvažnijom evropskom adresom u oblasti zaštite i spašavanja -naglasio je on.

V.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović je istakao da su u prethodnoj godni uspješno realizovani zacrtani ciljevi. Tokom 2023. godine službe zaštite i spašavanja imale su 8912 intervencija, Operativno-komunikacioni centar 112 (OKC 112) primio je 292.132 poziva i koordinirao sa 54 akcije spašavanja u planinama u kojima su spašene 73 osobe, od čega 16 crnogorskih i 57 stranih državljana. Navedeni podaci potvrđuju da ovaj sistem radi sinhronizovano i da ga karakterišu profesionalnost i posvećenost.

- Unaprijedili smo legislativni okvir, sproveli značajan broj vježbi i nabavili opremu koja će omogućiti brže i efikasnije reagovanje u slučaju različitih nepogoda. Svjesni opasnosti posljedica prirodnih katastrofa, u narednom peiodu moramo biti odgovorniji prema prirodi i dati maksimalan doprinos u smanjenju rizika od katastrofa. Naše profesionalno razumijevanje i solidarnost su garancija kvalitetnog reagovanja i zaštite ljudskih života i materijalnih dobara od svih vrsta hazarda - poručio je Bešović.

U ime nagrađenih obratio se Milan Radović, vođa crnogorskog Tima za traganje i spašavanje iz ruševina. Radović je saopštio da mu predstavlja čast da, u ime Tima kojeg je predvodio u Turskoj, primi ovo priznanje koje ga čini lično i profesionalno ponosnim.

- Ovo priznanje nas dodatno obavezuje da nastavimo da promovišemo humanost kao temeljnu vrijednost našeg poziva. Ovaj posao nam daje mogućnost da činimo djela koja vraćaju nadu u ljude i sistem - istakao je Radović.

PLAKETA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA dodijeljena je:

Željku Vukićeviću – posthumno, dugogodišnjem profesionalnom instruktoru ronjenja i rukovodiocu Ronilačkog odjeljenja u Regionalnom ronilačkom centru za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD).  

(FOTO) Tragedija kod Karuča: Ronilac stradao tokom zarona

Crnogorskoj javnosti poznat je kao ronilac velikog srca, koje je iznenada prestalo da kuca 23. novembra 2023. godine, na radnom zadatku u Skadarskom jezeru pružajući pomoć građaninu u spašavanju materijalnog dobra – plovila, a plaketu je primila njegova supruga Ana Vukićević.

Timu za traganje i spašavanje iz ruševina, radi spašavanja stanovništva pogođenog katastrofalnim zemljotresom u provinciji Hataj – gradu Antakiji, u periodu od 7. do 11. februara 2023. godine, kada više nije bilo potrebe za njegovim angažovanjem na terenu.

 

ZNAČKA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA dodijeljena je:

Nuradinu Agoviću, komandiru Službe zaštite i spašavanja Opštine Rožaje u penziji,  koji je svojim radom i zalaganjem dao veliki doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja.

Dejanu Dedoviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, koji je tokom svog višegodišnjeg radnog angažmana bio angažovan na najsloženijim intervencijama.

Stevu Kasomu, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, koji je tokom svog dugogodišnjeg rada u službi pokazao visok nivo odgovornosti i profesionalnosti u izvršavanju najsloženijih zadataka.

 

ZAHVALNICE su dodijeljene:

Nini Kostić, šefici Sektora za pravne, finansijske i zajedničke poslove u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, koja je svoje znanje i vještine skoro tri decenije posvetila unapređenju rada ove službe.

Zdravku Globareviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, koji je tokom dvodecenijskog rada učestvovao u velikom broju intervencija i pokazao veliku požrtvovanost u akcijama spašavanja i kao vođa grupe pokazao primjer u znanju i istrajnosti kolegama koje predvodi.

Zdravku Popoviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, koji je tokom dugogodišnjeg rada u službi učestvovao u velikom broju intervencija i pokazao veliku požrtvovanost, stručnost i profesionalizam, po čemu je prepoznatljv i među kolegama.

Nebojši Pavićeviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, koji je tokom višegodišnjeg rada u službi učestvovao u velikom broju intervencija i pokazao veliku profesionalnost i stručnost.

Darku Raškoviću, savjetniku I za operative poslove u Službi zaštite i spašavanja opštine Herceg Novi, koji je tokom 20 godina radnog angažovanja pokazao veliku požrtvovanost u mnogim akcijama zaštite i spašavanja.

Vidaku Vukoviću, savjetniku I za operative poslove u Službi zaštite i spašavanja opštine Herceg Novi, koji je tokom višegodišnjeg radnog angažovanja pokazao veliku požrtvovanost u mnogim akcijama zaštite i spašavanja.

Gojku Vučkoviću, vođi odjeljenja u Službi zaštite i spašavanja opštine Herceg Novi, koji je tokom radne karijere pokazao hrabrost, stručnost i profesionalnost tokom brojnih akcija zaštite i spašavanja.

Siniši Ivanoviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi, koji je tokom svog dugogodišnjeg rada u službi učestvovao u velikom broju složenih intervencija zaštite i spašavanja.

Miomiru Rubežiću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi, koji je tokom radne karijere pokazao izuzetnu hrabrost, požrtvovanost i profesionalizam prilikom učestvovanja u složenim akcijama zaštite i spašavanja, naročito tokom požarne sezone 2017. godine.

Igoru Jovićeviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, koji je kao pripadnik službe i član tima za traganje i spašavanje iz ruševina učestvovao u spasilačkim akcijama u područjima pogođenim katastrofalnim zemljotresom, u Albaniji i Turskoj, tokom kojih je pokazao izuzetnu profesionalnost, hrabrost i obučenost.

 

NOVČANA NAGRADA, u iznosu od 500 eura dodijeljena je:

Vasiliju Mrvaljeviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, koji je učestvovao u mnogim složenim intervencijama kako na teritoriji opštine tako i u susjednim opštinama.

Aldijanu Agoviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Opštine Petnjica, koji je tokom svog dosadašnjeg rada u službi stekao sve stručne kvalifikacije za obavljanje poslova vatrogasca-spasioca i pokazao veliku odgovornost i spremnost na sve izazove iz oblasti zaštite i spašavanja.

Mirsadu Škrijelju, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Opštine Rožaje, koji je tokom svog višegodišnjeg rada sve zadatke obavljao precizno, stručno i odgovorno.

Zoranu Stojanoviću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorice, koji se istakao svojim profesionalnim odnosom prema poslu i građanima i koji je u dosadašnjem radu učestvovao u velikom broju intervencija.

Erhadu Geljiću, vatrogascu-spasiocu u Službi zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja, koji je svojim radom i profesionalnim odnosom prema poslu i građanima dokazao da poslove vatrogasca-spasioca obavlja sa požrtvovanošću i hrabrošću.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 07:10