RTCG / - RTCG
15/04/2024 u 21:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Usvojen novi Etički kodeks javnog servisa: Zaposlenima zabranjen dodatni rad kod drugih poslodavaca bez saglasnosti

Novim Etičkim kodeksom Javnog servisa, između ostalog, zabranjuje se dodatni rad zaposlenima kod drugih poslodavaca bez saglasnosti, kao i pojavljivanje u reklamama, osim kada se taj posao obavlja u sklopu humanitarnih akcija ili uz posebno odobrenje generalnog direktora.

Prema riječima pravnice Irene Vešović, na tom dokumentu radili su po jedan član Savjeta i menadžmenta, te predstavnik sindikata.

Ona je navela da odgovornost za kršenje kodeksa, na osnovu mišljenja etičkog odbora pokreće generalni direktor, u skladu sa Zakonom o radu.

Potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković tražila je obrazloženje na koji način će se kodeks odnositi na honorarce u Javnom servisu i šta će se desiti ukoliko oni povrijede radnu obavezu, na šta je Vešović kazala da oni sigurno neće moći disciplinski da budu odgovorni.

Camović Veličković je istakla da je sporan i član 14 stav 1 po kome zaposlenima nije dozvoljeno da budu profesionalno angažovani na poslovima iz djelokruga rada RTCG.

"Ako neko odradi osam sati u RTCG, može da radi šta želi nakon toga, osim ako je klauzula o lojalnosti definisana ugovorom shodno zakonu o radu i prema onima koji imaju specifična znanja", navela je ona.

Članica Savjeta Milica Špajak pozdravila je formiranje Etičkog odbora i kazala da ne smatra da je sedam članova Odbora veliki broj.

Njeno mišljenje podržao je predsjednik Savjeta Veselin Drljević.

Član Savjeta Filip Lazović tražio je da se koriguje član 16 stav 6 i odredbe stava 1,2,4,5,6 pod tačkom 8 člana koji se odnosi na nastupe u javnosti odnosi se na nastupe na društvenim mrežama.

Savjet je usvojio predlog da se taj dio odredbe briše, te da zaposleni ne smiju u javnost iznositi podatke koji su utvrđeni kao poslovna tajna.

Komentarišući izmjene i dopune Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u toj medijskoj kući, predsjednik Savjeta je predložio da prije glasanja razmisle da li prihvatiti predlog Komisije za dodjelu stanova da se koeficijent složenosti posla smanji sa 2 na 1 i po.

Rekao je da su to predložili još ranije, što Komisija tada nije prihvatila.

"Tada ne valja, sada valja, moramo imati ozbiljniji stav prema svemu. Ja bih član 5 da ostavimo na 2 umjesto 1,5", kazao je Drljević.

Nakon nedoumica i pojašnjena, Savjet je usvojio rješenje po kojem se koeficijent složenosti posla množi sa 2 a ne sa 1 i po, što je bio predlog Komisije o izradi pravilnika za dodjelu stanova.

Usvojena je i peta tačka dnevnog reda, koja se odnosi na raspravu i izjašnjenje u vezi sa Predlogom izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta - Tabele sistematizacije radnih mjesta.

Vešović je kazala da stanje isto kao što je bilo i nakon usvajanja posljednjih izmjena sistematizacije, odnosno broj radnih mjesta ostao je isti.

Članovi Savjeta nijesu se izjasnili o šestoj tački dnevnog reda koja se odnosi na prečišćeni tekst Tabele sistematizacije radnih mjesta u Radio i Televiziji Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:55