MKM mediji / - VLADA CG
19/10/2023 u 12:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojena prva Medijska strategija: Doprinos unapređenju ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo

Medijska strategija Crne Gore 2023 - 2027, sa pratećim Akcionim planom 2023-2024, sadrži ukupno 104 mjere kojima se snažno podstiče princip slobode izražavanja i osigurava ambijent za profesionalno i slobodno novinarstvo

Vlada Crne Gore, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, usvojila je danas na sjednici Medijsku strategiju 2023 – 2027, sa Akcionim planom za period 2023 – 2024, čiji je budžet za realizaciju je procijenjen na 24.230.000 eura, a koja će doprinijeti unapređenju ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović istakla je da je MKM u potpunosti posvećeno podršci održivosti i opstanku medija, odnosno nespornom javnom interesu da svaki građanin ima pravovremenu, istinitu i cjelovitu informaciju, navodeći da i Rezolucija o Crnoj Gori, usvojena juče u Evropskom parlamentu, prepoznaje napore tog resora da, sa medijima i civilnim sektorom, donese Medijsku strategija 2023 – 2027 i set novih medijskih zakona. 

- Sloboda izražavanja i nezavisni mediji su temeljne vrijednosti Evropske unije i važni elementi procesa evropskih integracija Crne Gore, a posebno kreiranje profesionalnih, odgovornih, transparentnih, ali i finansijski održivih medija, koji predstavljaju okosnicu svakog demokratskog društva, istakla je Vlaović.

Generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, Neđeljko Rudović, kazao je da Medijska strategija Crne Gore 2023 - 2027, sa pratećim Akcionim planom 2023-2024, sadrži ukupno 104 mjere kojima se snažno podstiče princip slobode izražavanja i osigurava ambijent za profesionalno i slobodno novinarstvo, kao temelj svakog društva koje baštini vrijednosti evropskih demokratija. 

- Osnovni ciljevi koji se žele postići Medijskom strategijom odnose se na obezbjeđivanje povoljnijeg ambijenta za slobodu informisanja, protok ideja i mišljenja u ostvarivanju javnog interesa; generalnog poboljšanja uslova za rad i održivost medija; jačanja transparentnosti medijskog vlasništva; razvoja medijskog pluralizma i medijske pismenosti; jačanja samoregulacije, te nezavisnosti i profesionalnosti javnih emitera. Ovaj strateški dokument treba da doprinese usvajanju i primjeni najviših međunarodnih standarda u oblasti slobode izražavanja, usklađivanju sa politikama Evropske unije, kreiranju povoljnog ambijenta za održiv i nesmetan rad medija, rekao je Rudović. Ukazao je da ovaj strateški dokument, prvi te vrste u Crnoj Gori i regionu, ima četiri strateška i 15 operativnih ciljeva.

- Strateški ciljevi se odnose na: poboljšan kvalitet informisanja građana/ki i unaprijeđenje medijske pismenosti, osnaživanje uredničke i finansijske nezavisnosti, etike i prifesionalizma javnih emitera, unapređenje ambijenta za fer tržišno poslovanje medija, poboljšanje okvira za rad i položaj zaposlenih u medijima, naveo je Rudović. 

Dodao je da za ostvarivanje operativnih ciljeva, u Akcionom planu za period 2023-2024. predviđeno je ukupno 104 aktivnosti.

- Od toga je Ministarstvo kulture i medija nosilac 68 aktivnosti, a ostali nosioci će imati ukupno 36 aktivnosti. Kao samo neke od najvažnijih aktivnosti, predviđene su sljedeće: Formiranje specijalizovanih timova-određivanje kontakt osoba u Upravi policije i Državnom tužilaštvu koje će pretiti I istraživati slučajeve, napada na novinare, uspostavljanje Mreže za borbu protiv govora mržnje, online uznemiravanja i dezinformacija, ormiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost u cilju uspostavljanja sistematičnog planiranja i praćenja aktivnosti vezanih za unapređivanje medijske pismenosti, rekao je Rudović. 

Ukazao je da su Medijskom strategijom predvidjeli i uvođenje obaveznog izbornog predmeta medijska pismenost za sve osnovne i srednje škole, podsticanje povećanja broja medijskih sadržaja finansiranih iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, kao i pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika‘‘, sa ciljem definisanja govora mržnje kao krivičnog djela. 

- Medijskom strategijom su predviđeni i priprema novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast medija i grafičke djelatnosti kojim će se poboljšati ekonomski status i radna prava zaposlenih u medijima, Predlaganje odluke Vlade Crne Gore o povezivanju staža novinarima/kama, fotoreporterima/kama i snimateljima/kama, iniciranje uspostavljanja budžeta za Komisiju za praćenje istraga napada na novinare/ke, kao i formiranje specijalizovanih timova/određivanje kontakt osoba u Upravi policije i Državnom tužilaštvu koji će pratiti i istraživati slučajeve napada na novinare/ke, naveo je Rudović. 

Kazao je da su osiguranje stabilnog finansiranja Javnog medijskog servisa Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) i lokalnih javnih emitera; unaprijeđenje kriterijuma za izbor savjeta i rukovodstva RTCG i lokalnih javnih emitera; unaprijeđenje nezavisnosti regulatora, jačanje samoregulacije i promovisanje suštinske uloge profesionalnog i odgovornog novinarstva sa pravovremenim, tačnim i relevantnim informacijama; unaprijeđenje okvira za bezbjednost novinara/ki i drugih medijskih poslenika samo neki od ključnih problema koje je ovaj strateški dokument prepoznao da ih je potrebno riješiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:14