/ 44. vlada crne gore
10/12/2023 u 19:21 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uvid u račune ne da 10 ministara i skoro 4.000 funkcionera

Među najistaknutijim funkcionerima koji nijesu dali saglasnost da im se provjerava stanje u bankama nalaze se predsjednik države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i još devet ministara, dok je predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao saglasnost da mu ASK kontroliše bankovne račune

Od 7.041 javnog funkcionera, koliko ih je popisano po poslednjim podacima, Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) saglasnost za uvid u bankovne račune nije dalo njih 3.960, pokazuju podaci te institucije. Među najistaknutijim funkcionerima koji nijesu dali saglasnost da im se provjerava stanje u bankama nalaze se predsjednik države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i devet ministara. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao je saglasnost da mu ASK kontroliše bankovne račune.

Iz ASK kažu da je do kraja septembra 2023. godine evidentiran ukupno 7.041 predati redovni godišnji izvještaja o prihodima i imovini.

– U zakonom propisanom roku do 31. marta 2022. godine dostavljeno je 6.711 izvještaja. Agencija je pokrenula prekršajne postupke protiv svih obveznika koji nijesu u roku podnijeli redovni godišnji izvještaj. Od ukupnog broja pristiglih redovnih godišnjih izvještaju, saglasnost za pristup računima bankarskih institucija data je u 3.081 izvještaju (43,76 odsto) – saopštili su iz ASK.

Pojašnjavaju da prilikom predavanja izvještaja o prihodima i imovini javni funkcioner može dati saglasnost Agenciji za pristup podacima o svim računima bankarskih i drugih finansijskih institucija, koja se koristi isključivo u svrhu provjere podataka iz izvještaja. Saglasnost se odnosi na vrijeme dok traju obaveze javnog funkcionera i državnog službenika, u skladu sa zakonom, i podaci se uzimaju samo za period obavljanja funkcije. Suštinski, funkcioneri nemaju obavezu da daju saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Procenat saglasnosti prepolovljen

Izvještaji ASK pokazuju da je svake godine sve manji procenat funkcionera koji su spremni da dozvole kontrolu svojih bankovnih računa. Prošle godine je u našoj državi bilo 6.348 javnih funkcionera i državnih službenika koji imaju obavezu da Agenciji dostavljaju izvještaj o imovini i prihodima, a kada je u pitanju pristup računima kod poslovnih banaka i drugih finansijskih institucija, saglasnost za pristup računima data je u ukupno 47,2 odsto izvještaja, odnosno u 2.848. Poređenja radi, kada je u pitanju pristup računima kod poslovnih banaka i drugih finansijskih institucija, u toku 2021. saglasnost za pristup računima data je u ukupno 50,10 odsto dostavljenih redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini. U 2020. taj procenat je iznosio 53,5 odsto. Kako idemo unazad, taj procenat je sve veći. Na primjer, 2017. godine saglasnost da im se kontrolišu računi dalo je 71 odsto funkcionera i 75 odsto državnih službenika. Već godinu kasnije taj broj je smanjen na 60 odsto javnih funkcionera i 68,5 državnih službenika, da bi na kraju 2019. bilo svega 57 odsto javnih funkcionera i 65 procenata državnih službenika koji su dozvolili da se kontrolišu njihovi bankovni računi. Kada je osnovana ASK, tadašnji direktor Sreten Radonjić je tvrdio da je čak 80 odsto funkcionera dalo saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Saglasnost za kontrolu bankovnih računa nijesu dali ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ministar finansija Novica Vuković, ministar javne uprave Maraš Dukaj, ministar odbrane Dragan Krapović, ministar pravde Andrej Milović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i ministar zdravlja Vojislav Šumun.

Na drugoj strani, većina članova Vlade, njih 13, dala je saglasnost za kontrolu bankovnih računa. Uvid u svoje bankovne račune ASK su dozvolili potpredsjednici Vlade Aleksa Bečić, Momo Koprivica i Srđan Pavićević, ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, ministar energetike i rudarstva Saša Mujević, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, ministar pomorstva i saobraćaja Filip Radulović, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:45