Vakcinacija djece / Arhiva
12/11/2022 u 12:34 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Veliki broj djece bez obavezne vakcinaciјe: Protiv roditelja 547 priјava, kažnjeno njih 94

Mi nemamo mehanizam koјi bi značio da osim novčane kazne roditelji imaјu obaveznost da moraјu da dovedu dјecu da se vakcinišu, ističe Milena Popović Samardžić iz Instituta za јavno zdravlje

Sudovi za prekršaјe su u protekle tri godine novčano sankcionisali 94 roditelja zbog nevakcinisanja djece, a naјveća novčana kazna јe iznosila 800 eura. Prema podacima sudova od 2020. godine do sada podniјeto јe 547 predloga za pokretanje prekršaјnih postupaka protiv roditelja koјi niјesu vakcinisali dјecu po kalendaru obavezne iminuzaciјe, od koјih јe 237 riјešeno. Iz Instituta za јavno zdravlje upozoravaјu da roditelji naјčešće odbiјaјu da vakcinišu dјecu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole. Prema podacima IЈZ, preko 50 odsto mališna uzrasta od dviјe godine niјe vakcinisano, dok ukupno 25.000 dјece do 18 godina niјe primilo vakcinu. Po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane su kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje koјi odbiјu da vakcinišu dјecu po kalendaru obavezne imunizaciјe.

Epidemiolog Instituta za јavno zdravlje Milena Popović Samardžić ističe za "Dan" da sudovi izriču simbolične kazne za odbiјanje i odlaganje vakcinaciјe i da se na taј način problem ne rјešava.

– Kalendarom obavezne imunizacije je propisano da djeca moraju biti vakcinisana do određenog uzrasta, a zadatak inspekcije jeste da prilikom obilaska domova zdravlja prikuplja podatke o kašnjenju vakcinacije i protiv roditelja koji ne poštuju zakon pokreću postupke. Vrlo često sudovi izriču simbolične kazne od 100 eura roditeljima,. dok izostaje pouka da je vakcinaciju potrebno sprovesti u nekom definisanom vremenskom roku. To stvara percepciju da plaćanjem kazne koju izriče prekršajni sud prestaje obaveza roditelja da vakciniše dijete. Potrebno je da država donese jasne i decidne propise kojima će se osigurati obuhvati vakcinacijom. Trenutna obaveza proizilazi iz Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti, koji u članu 27 navodi da je roditelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vršenje vakcinacije protiv navedenih bolesti. Istim zakonom u članu 74 propisana je kazna od 100 do 2.000 eura za odbijanje ili onemogućavanje vakcinacije – kaže Popović Samardžić.

Podrška za veći obuhvat

Iz Unicefa su poručili da јe zdravstvenim institucijama potrebna podrška da bi preuzele snažniju inicijativu u lokalnim zajednicama, kako bi se hitno unaprijedilo stanje u oblasti rutinske imunizacije djece.

– Zdravstvene radnike treba posebno podržati kako bi imali efikasniju komunikaciju s roditeljima u lokalnim zajednicama. Samo kroz otvoreni razgovor koji bi razjasnio sve nedoumice o vakcinaciji, kao i olakšavanjem zakazivanja termina za vakcinaciju, Crna Gora može postići veće stope zaštite od zaraznih bolesti – istakao je šef predstavništva Unicefa Huan Santander.

Popović Samardžić navodi da su male boginje (Morbili) najzaraznija bolest.

– To znači da jedna zaražena osoba može da zarazi veliki broj osjetljivih osoba. U literaturi ćete naći da se radi o 12 do 18 osoba, a negdje ćete naći da je to od 22 do 24 osobe, dakle osam puta je zaraznija od kovida, a vidjeli smo u protekle dvije godine kako sve to izgleda sa zaraznim bolestima – objasnila je Popović Samardžić.

Popović Samardžić ističe da su studije utvrdile da MMR ne dovodi do pojave bolesti niti autizma.

– MMR vakcina je vakcina koja je najviše izučavana i koja je najviše bila pod lupom. Urađene su čak i studije u rizičnoj populaciji, kod djece koja već imaju u porodici brata ili sestru koji žive sa bolestima iz spektra autizma i samim tim smatrate ih rizičnom populacijom, gdje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu i takve osobe su se pratile. Morbili su najopasniji za djecu mlađu od pet godina, a posebno rizični za djecu mlađu od dvije godine. Upravo iz tog razloga mi savjetujemo pravovremenu vakcinaciju koja se obavlja između 12. mjeseca života i 15. mjeseca života – kaže Popović Samardžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:52