Dritan Abazović / - VLADA CG
03/05/2023 u 11:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Abazović: Slučaj ubistva Duška Jovanovića preuzela tužiteljka Ivanović Đerić

ANB će u svom domenu učiniti sve da se otvori mali prozor koji bi nas poveo u pravcu da se slučaj riješi. Učinićemo sve da dođemo do istine na koju građani i porodica Jovanovića imaju pravo, naveo je premijer

Pemijer Dritan Abazović saopštio je nakon sastanka u Gluvoj sobi u Vladi da je slučaj ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića preuzela nova tužiteljka. Ovaj slučaj je prioritet svih prioriteta za Vladu Crne Gore, istakao je premijer.

Predstavnici Vlade, tužilačke organizacije i članovi Komisije za praćenje postupanja u istragama o napadima na novinare, održali su jutros sastanak u cilju poboljšanja koordinacije istraga napada na novinare, sa posebnim naglaskom na ubistvo Duška Jovanovića.

Abazović je naveo da je povod sastanka bio izvještaj Komisije za utvrđivanje ubistva i napada na novinare.

-  Stvorili smo sinergiju između različitih državnih organa. Slučaj Duška Jovanovića je preuzela nova tužiteljka. Konstatovali smo da su u prethodne dvije godine svi napadi na novinare bili riješeni ali nešto što stoji kao veliki teret na leđima CG je situacija sa ubistvom Jovanovića. Uradićemo operativni dogovor. Gro toga je na držvanom tužilaštvu. I ANB će u svom domenu učiniti sve da se otvori mali prozor koji bi nas poveo u pravcu da se slučaj riješi. Učinićemo sve da dođemo do istine na koju građani i porodica Jovanovića imaju pravo, naveo je Abazović nakon sastanka.

Kako je dodao sve što se radilo, radilo se da bi se opstruirala pravda.

- Tih vrsta opstrukcija, makar što se tiče izvršne vlasti, nema i ne smije da bude. Sva dokumentacija će biti dostavljeno svima na uvid i Vlada je spremna da uputi apel međunarodnim partnerima za ekspertizu. U Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) ne postoje mnogi dokumenti. Neka se ide i u tom pravcu, da se vidi ko je radio na tim predmetima, poručio je premijer. 

Državna tužiteljka u VDT-u u Podgorici Danka Ivanović Đerić kazala je da će intezivirati rad posebno u predmetu ubistva Duška Jovanovića, kako bi izvršioce i nalogodavce privela pravdi. Dodala je da je predmet zadužila već izvjesno vrijeme i da su analizirali sve predmete formirane zbog ubistva Jovanovića.

Sastanak je održan na inicijativu premijera Dritana Abazovića i ministra Zorana Miljanića.

Ministar Miljanić rekao je da su na sastanku razjašnjene mnoge stvari koje Komisiji nisu bile najjasnije i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu doći do dokaza o umiješanosti svih koji su učestvovali u tom zločinu, koji je "kamen o vratu pravu i pravdi u Crnoj Gori".

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić naveo je da su dogovorli da svi nadležni daju dodatan napor da rasvijetle sve napade na novinare, te da je potrebno procesuirati sve koji su bili prepreka u istragama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:40